Vzdelávanie na internete: učebné videá a kurzy

Kategórie: prednášky, e-learning, učenie a vzdelávanie

Na internete možno nájsť množstvo užitočných stránok zameraných na elektronické vzdelávanie. Vďaka moderným technológiám už dnes nie je problém sledovať prednášky z najznámejších univerzít sveta online a úplne zadarmo. Vzdelávanie cez internet a e-learning už dávno začali konkurovať návštevám knižníc. Pozrime sa na niektoré weby, ktoré umožňujú vzdelávanie prostredníctvom učebných videí.

Dostať sa k prednáškam univerzít, akými sú napríklad Stanford, Harward, MIT či Oxford, ešte nedávno nebolo jednoduché. Trend elektronického vzdelávania vo vyspelých štátoch umožňuje šíriť tieto prednášky aj mimo prostredia univerzít. Mnohé weby, ktoré poskytujú odborné prednášky, vznikli len nedávno. Postupne si však získavajú popularitu. V tejto sérii článkov pod názvom vzdelávanie cez internet sa zameriame na webové stránky, ktoré poskytujú prístup k elektronickému vzdelávaniu zadarmo. Súčasťou týchto projektov je možnosť výberu prednášok podľa odboru. Ide o rôzne odborné prednášky, ale nájde sa niečo aj pre obyčajných nadšencov.

Weby poskytujúce elektronické vzdelávanie formou prednášok

K najlepším stránkam postupne napíšeme podrobné recenzie a spôsoby ich efektívneho využitia - aby pre nás splnili úlohu elektronického vzdelávania.

Vzdelávacie weby: Hľadáte weby na vzdelávanie či online kurzy? Pozrite si sekciu vzdelávacie weby (katalóg vzdelávacích webov), v ktorej nájdete prehľadný zoznam webov, ktoré sa zameraných na vzdelávanie.

 Názov webuPopisKategória
web_logo_coursera

Coursera

www.coursera.org

Virtuálna škola poskytujúca množstvo odborných prednášok s podrobným vysvetlením

Vysoké školy
web_academicearthlogo

Academic Earth

www.academicearth.org

Agregátor voľne dostupných prednášok z najprestížnejších univerzít

Vysoké školy
web_logo_ted

TED

www.ted.org

Ted: myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť

Portál organizácie TED dokonale vystihuje jeho slogan: „myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť“. Nájdete tu krátke poučné prednášky v rôznych kategóriách aj pre obyčajných nadšencov  Pre všetkých
web_logo_edx

edX

www.edx.org

Ďalší univerzitný projekt z prostredia Harwardu a MIT. Vysoké školy
web_logo_oskole

oSkole

www.oskole.sk

Pre žiakov základných a stredných škôl je k dispozícii aj jeden slovenský web s odbornými videami.

Základné a stredné školy

Ak poznáte ďalšie zaujímavé weby poskytujúce videá za účelom elektronického vzdelávania, môžete nám o nich napísať do komentáru k článku a určite sa na ne pozrieme.

Admin 22. 10. 2013 2084
3,5 / 5 (hlasy: 7)

Diskusia k článku (0)