E-learning a vzdelávanie na Internete

Kategórie: e-learning, učenie a vzdelávanie

Pojem e-learning (elektronické vzdelávanie) je proces učenia, ktorý využíva informačné a komunikačné technológie. Nejde len o vzdelávanie na internete. Elektronické vzdelávanie je oveľa rozsiahlejšie a neustále sa rozširuje. Skúsme si aspoň v skratke zhrnúť, čo nám prinášajú technológie v oblasti elektronického vzdelávania a čo e-learning vlastne znamená.

O možnostiach vzdelávania na Internete plánujeme napísať viac článkov, v tomto sa pokúsime o stručný úvod. Aj keď je to u nás s využívaním elektronických technológií v oblasti učenia len na počiatku, pomaly možno sledovať príchod digitálnej doby aj vo vzdelávaní. Každoročne stúpa počet ľudí, ktorí využívajú Internet a moderné zariadenia umožňujúce elektronické vzdelávanie. Okrem bežných počítačov sú to napríklad tablety, mobily alebo čítačky elektronických kníh. Kníhkupectvá u nás už konečne začali ponúkať elektronické knihy a ďalšie vzdelávacie materiály v elektronickej podobe.

Čo je elektronické vzdelávanie (e-learning)

Definície pre elektronické vzdelávanie by mohli znieť aj takto:

  • E-learning je spôsob učenia s využitím výpočtovej techniky a Internetu.
  • E-learning je forma vzdelávania využívajúca multimediálne prvky (hlavne prezentácie, texty s odkazmi, animácie a ďalšie interaktívne prvky).

Našli by sme aj iné opisy elektronického vzdelávania, ale kombináciou týchto si vystačíme a radšej sa pozrieme na hlavné prvky, ktoré so sebou e-learning prináša:

  • elektronické materiály na štúdium (elektronické knihy, elektronické učebnice)
  • vysvetľovanie učiva pomocou médií: prezentácie, animácie (pohyblivé obrázky), videá, interaktívne grafy
  • využívanie počítačových programov pre vzdelávanie: digitálne encyklopédie, slovníky, interaktívne programy
  • využívanie Internetu pri vzdelávaní: hľadanie informácií, osvojenie efektívneho vyhľadávania na Internete, odborné diskusie s inými používateľmi, sledovanie prednášok a mnoho ďalšieho (v neposlednom rade aj vedomostné kvízy a testy na tomto webe :)

Internet a e-learning

E-learning je teda rozsiahla oblasť, ktorá v sebe okrem iného zahŕňa aj vzdelávanie cez Internet, hoci sa často tieto pojmy zamieňajú. Mnohí vidia e-learning len ako učenie cez Internet. Z pohľadu elektronického vzdelávania je Internet obrovské úložisko, na ktoré sa dá pripojiť a prezerať si jeho obsah. Práve množstvo informácii a dostupnosť posúva Internet z hľadiska elektronického vzdelávania do popredia.

Výhodou Internetu v oblasti vzdelávania je najmä množstvo dostupných informácii, či už vo forme textov, prednášok, kurzov alebo aj vedomostných kvízov. K výhodám samozrejme patrí rýchlosť, akou sa vieme k informáciám dopracovať. Aj keď je to s obsahom v našom jazyku slabé, postupne sa situácia zlepšuje.

Netreba však zabúdať ani na nevýhody vyžívania informácii z Internetu pre vzdelávanie, najmä ľahká možnosť nájdenia nesprávnych (neoverených) informácií. Mnoho ľudí si vôbec neuvedomuje, že pridávať obsah na Internetové stránky dnes môže ktokoľvek a nemusí mať o danej téme žiadne vedomosti. Preto si treba informácie dostatočne overovať, najmä kto je ich autorom.

E-learning na školách

Ešte pár slov k elektornickému vzdelávania na školách. Skoro každému sa pri spojení školy a elektronického vzdelávania vybaví nedostatok financií. Možno budete prekvapení, ale samotné zariadenia potrebné pre elektronické vzdelávanie (ako počítače, inteligentné tabule či učebnice v elektronickej forme) nie sú také nedostupné. Keď si porovnáme cenu knihy v elektronickej podobe, tak je výrazne lacnejšia v porovnaní s tlačenou verziou. Keď sa objaví v učebnici nejaká chyba, jej oprava je rýchlejšia a lacnejšia, nakoľko netreba vytlačiť tisícky nových vydaní. Elektronické učebnice sa používaním neničia. Dokonca aj zákon je v tomto smere benevolentný a dovoľuje učiteľom využívať materiály z kníh pre učebné účely zadarmo.

Kde je teda problém elektronického vzdelávania na školách? Treba nájsť ochotných ľudí, ktorý by mali záujem naučiť sa využívať nové technológie. Keďže učitelia nie sú dostatočne ohodnotení, nemajú motiváciu snažiť sa o podporu elektronického vzdelávania. Napriek tomu niektorí z voľného času elektronické materiály tvoria. Problémom školstva a financovania sa v tomto momente venovať viac nebudeme. Chceli sme len poukázať na to, že cena zariadení pre potreby elektronického vzdelávania nie je príčinou slabej realizácie elektronického vzdelávania na školách.

Učenie na internete – zhrnutie

Tým by sme uzavreli úvod do elektronického vzdelávania. Vzdelávanie cez internet je jednou z hlavných oblastí, ktorej sa plánujeme venovať podrobnejšie - budeme prinášať informácie o zaujímavých webových projektoch, ktoré sa dajú využiť na vzdelávanie a písať rôzne tipy a triky, ktoré sa dajú pri učení cez Internet využiť. 

youki 24. 10. 2013 4120
4,0 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (0)