Oplatí sa študovať na vysokej škole?

Kategórie: vysoké školy

Veľa maturantov sa nevie rozhodnúť, čo po ukončení strednej školy. Oplatí sa študovať na vysokej škole? Každé rozhodnutie, ktoré má ovplyvniť celý život je náročné.

Diskutovať na otázku významu vysokej školy z pohľadu zvýšenia úrovne života je náročné a závisí od veľkého počtu faktorov. Každý si predstavuje štúdium na vysokej škole inak a má iné priority a dôvody, prečo ísť na vysokú školu. Nejde len o typ školy, krajinu v ktorej sa škola nachádza alebo prestíž školy, ale aj o samotný postoj študenta. Niekomu stačí titul, niekto si chce užiť študentský život a niekto zase zvýšiť svoju hodnotu (hodnotu svojej hlavy) na trhu práce.

Vysoká škola z pohľadu študenta

Niektorí študenti berú štúdium poctivo a venujú sa svojej oblasti naplno. Pre iných je to len nevyhnutná cesta za diplomom. Absolventi vysokých škôl často tvrdia, že im škola nič okrem titulu nedala. Otázne však je, čo si za svoj prístup k štúdiu zaslúžia. Každý študent sa sám rozhoduje, či pôjde študovať to, čo ho baví, alebo to, kde sa točí viac peňazí. Sám sa taktiež rozhoduje, či si zvolí školu, kde je štúdium ľahšie alebo náročnejšie. Veľa študentov sa úmyselne rozhodne študovať oblasť, ktorej sa venovať nechcú. Aby sme mohli pracovať v nejakom odbore dostatočne kvalitne, musíme tomu venovať aspoň 10 000 hodín (štúdium, tréning a pod.). Keď niekto študuje oblasť, ktorá ho nebaví, bude pre neho náročné venovať toľko času (a prakticky celý život) tejto oblasti. Veľmi ťažko tak bude konkurovať ostatným študentom, ktorých táto oblasť aspoň trochu baví.

Vysoká škola z pohľadu vysokej školy

Mnohé školy radi odovzdajú diplomy všetkým svojim študentom bez ohľadu na ich snahu, lebo to často zvyšuje ich reputáciu – ide o spôsob ako prilákať väčšie množstvo študentov v ďalších rokoch. Prestížnejšie školy (fakulty), ktorým záleží na kvalite, potrebujú taktiež isté množstvo študentov. Ich reputácia sa sústreďuje na kvalitu aj za cenu vyššej náročnosti. Preto prijímajú väčšie množstvo prvákov a počítajú s tým, že sa v priebehu štúdia ich počet zníži.
V školstve, ako všade inde, platí rovnica dopytu a ponuky. Kým bude záujem o školy, kde sa dá získať titul ľahko, budú tieto školy existovať. Keď bude väčší záujem o kvalitnejšie školy, vzrastie ich počet.

Vysoká škola a diplomy z pohľadu zamestnávateľa

Rozdiely medzi školami a ich kvalitou spôsobujú, že dnes mnohým zamestnávateľom na diplome nezáleží. Pre firmu bude vždy dôležitá reálna hodnota absolventa a jeho vedomosti, znalosti a schopnosti. Firma potrebuje generovať zisk. Je množstvo firiem, ktoré nevedia nájsť schopných ľudí. Študent študujúci na menej prestížnej škole sa mohol počas štúdia vzdelávať sám a získať potrebnú hodnotu pre zamestnávateľa.
Pripravenosť študenta teda nie je v plnej miere závislá od školy. Zamestnávatelia to zvyčajne vedia, lebo už majú prehľad, z ktorých škôl im absolventi viac vyhovujú. Aj keď existujú oblasti, kde je diplom potrebný a bez neho nedosiahneme povýšenie a vyšší plat, pre firmu je väčšinou dôležitejší reálny prínos študenta.

Vysoká škola z pohľadu rodiča

Mnohí rodičia vidia v absolvovaní štúdia na vysokej škole väčšie možnosti uplatnenia. Pravdou je, že absolvovaním školy sa možnosti uplatnenia určite neznížia. K zvýšeniu často dochádza, ale diplom ani titul dôvodom nie sú. Predstavte si situáciu, že náhodnému čerstvému maturantovi dáme do ruky bonus v podobe diplomu z vysokej školy. Myslíte si, že tým okamžite stúpla jeho hodnota?
Rodičia často nemajú aktuálne informácie o školách, aj keď ich sami v minulosti absolvovali. Ich mienka o školách a skutočnej potrebe vzdelania nemusí už dávno platiť. Konzultácia ohľadne výberu vysokej školy by nemala stáť len na názoroch rodičov – aspoň nie v prípade, ak pracujú v inej oblasti.

Zhrnutie

Neexistuje univerzálna odpoveď na otázku, či sa oplatí študovať na vysokej škole. Dokonca ani na to, či si radšej vybrať ľahšiu školu v kombinácii s praxou alebo prestížnejšiu školu s dobrou povesťou. Pre každého je lepšie niečo iné a každý sa rozhoduje sám. V ďalšom článku naviažeme na problematiku vysokých škôl a porovnáme spôsoby štúdia na vysokej škole z pohľadu študenta.

Vyberáte si školu / fakultu? Odporúčame pozrieť: porovnanie fakúlt
na Slovensku
 
vysoké školy
na Slovensku
 

O štúdiu na vysokej škole sa zase dozviete v zázname Ako sa učiť na vysokej škole.

Admin 8. 2. 2014 5102
5,0 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (0)