Ako si vybrať školu a povolanie - otázky a mýty

Kategórie: učenie a vzdelávanie, vysoké školy

Prinášame súhrn najčastejšie sa vyskytujúcich otázok a výrokov, ktoré súvisia s témou výber školy a príprava na povolanie. Zoznam sme pripravili na základe našich skúseností a informácií od ľudí, ktorí sa venujú poradenstvu v oblasti výberu školy. Odpovede a komentáre vychádzajú z našich názorov.

Článok nadväzuje na prvý diel: Ako vybrať školu a povolanie

Čo sa dnes oplatí študovať?

Mnohí začínajú práve touto otázkou. Nikto nedokáže predpovedať, ako bude vyzerať pracovný trh a dopyt po zamestnancoch o niekoľko rokov. V súvislosti s tým pravidelne poukazujem na prieskum zameraný na najlepšie zamestnania, ktorý sa konal v Anglicku v roku 2010. Výsledkom bolo zistenie, že top 10 profesií roku 2010 ešte v roku 2004 vôbec neexistovali. Za 6 rokov sa zmenil trh natoľko, že 10 najlepších profesií vzniklo od nuly. Rýchlosť, akou sa mení pracovný trh, je čoraz väčší a menej predvídateľný. Musíme počítať s tým, že sa treba vzdelávať priebežne celý život vo väčšine odborov . To sa dá zvládnuť vtedy, ak je k odboru vybudovaný pozitívny vzťah. 

Okrem toho si túto otázku nemôžeme klásť na celé spektrum odborov, lebo nikto nie je natoľko univerzálny, aby sa mohol robiť čokoľvek. V každom odbore platí pravidlo 10000 (slovom desať tisíc) hodín. Na to, aby človek vedel niečo poriadne, musí nazbierať svojich 10000 hodín študovaním, trénovaním či dokonca dobrovoľnými činnosťami navyše a to nikto nedokáže v ľubovoľnom odbore – každý má svoje limity. Inak by sme sa dostali do situácie, že tu budeme mať lekárov, ktorí odpadávajú pri pohľade na krv :)

Piecť sa bude vždy...

Toto často počúvame aj v iných formách:

  • stavať sa bude stále, lebo ľudia potrebujú niekde bývať,
  • lekári budú žiadaní vždy, lebo každý sa občas zraní ...

Nahlas by som nič také nevravel. Naveky a bez zmeny nebude nič. Nedávno bolo nemysliteľné, aby pracovalo na poliach menej ľudí ako v kanceláriách. Prípravu jedla čoraz lepšie zvládajú stroje. Moja obľúbená a jediná správna odpoveď na otázku, čo nás čaká v budúcnosti znie, že určite nejaká zmena. Všetko sa neustále mení.
V súvislosti s neustálymi zmenami je potrebné zamerať sa na odbor, nie na konkrétnu pracovnú pozíciu, aby sme sa v prípade zmeny vedeli prispôsobiť. Výber školy či povolania nemôžeme zvoliť podľa toho, kde vidíme istoty. Ako vraví jeden úspešný podnikateľ, jediná istota v živote človeka sú jeho znalosti resp. hodnota jeho znalostí na trhu. Pre takých ľudí je zmena príležitosťou, nie hrozbou.

Samotnú zmenu väčšinou nemáme vo svojich rukách. Je to ako keď nastane klimatická zmena (napr. príchod zimy). Prežijú len tí, ktorí sa prispôsobia. Ľudia sa začnú obliekať teplejšie, aby nezamrzli. Zvieratá sa môžu prísposobiť alebo odísť (do teplých krajín). Iná reakcia na zmenu ako príspôsobenie neexistuje. 

Tam sa veľa zarába

V každom odbore platí, že kto je v ňom lepší, ten môže pýtať viac. V každom odbore sú pozície, ktoré sú viac platené ako iné. Ak si vyberieme odbor len preto, že sa v ňom veľa zarába na základe priemerného platu, veľmi ľahko sa môže stať, že nebudeme patriť ani do priemeru. Treba si položiť otázku, či sa v odbore dokážem uchytiť a porovnávať sa aspoň s priemernými pracovníkmi alebo tými lepšími. Pracovať s pocitom, že som najslabší a v prípade prepúšťania budem prvý na odchode, nie je veľmi dobrá predstava.

Mnoho mladých ľudí vidí motiváciu len v peniazoch. Peniaze sú samozrejme dôležité, ale nemali by ovplyvňovať pohľad na zmysel a smerovanie života. Kto bude celý život pozerať na peniaze, neostane mu čas na iné veci. Peniaze totiž nemajú hornú hranicu. Vždy je možné mať ich viac a vždy sa nájde niekto, kto ich má viac. Keď niekto vykonáva prácu len pre peniaze, tak to často podľa toho aj vyzerá. Typickým príkladom sú neochotní čašníci v reštaurácii alebo vrátnici, ktorí nespravia nič navyše. Reštauráciu s mrzutým personálom by väčšina zákazníkov obišla, aj keby podávali najlepšie jedlo v okolí.

To zvládne každý... a ani vzdelanie nepotrebuje

Prečo je kopanie kanálov málo platené? Alebo vykladanie tovaru? Jedným z hlavných dôvodov je práve to, že to zvládne každý. Zamestnávateľ nemusí veľa platiť, lebo si ľahko nájde lacnejšiu náhradu. Na kopanie kanálov sa nájdu ľudia ľahko.

Pri výbere povolania je dôležité zohľadňovať aj to, o koľko dokážem byť lepší ako priemerný človek v tom istom odbore a či sa môžem stať nenahraditeľným. Ľudia, ktorí sú pre firmu ťažko nahraditeľný, dostávajú nielen väčší plat, ale sú im viac tolerované chyby (napríklad neskorý príchod). A ako sa niekto stane nenahraditeľným? Musí patriť k lepším, prípadne najlepším vo svojom odbore. Na to samozrejme potrebuje pracovať v odbore, ku ktorému nemá odpor a poctivo buduje svojich 10000 hodín.

Informatikov je málo

Toto je len čiastočná pravda. Vyštudovaných informatikov je dosť, ale kvalitných ľudí z oblasti informačných technológií je málo. Každý sa snaží zarábať čo najjedoduchšie, ale informatika a príbuzné odbory sú asi najnáročnejšie z hľadiska vzdelávania. Je to najmä preto, že všetko veľmi rýchlo starne. Stačí pár mesiacov a získané vedomosti sú takmer zbytočné. Na bežných školách sa učia len absolútne základy informatiky, lebo učitelia už zvyčajne nesledujú zmeny a kým sa dostanú do učebníc, sú už zastaralé. To často spôsobuje dojem, že je informatika ľahká. Dôvodom nízkeho počtu schopných expertov nie je len to, že je to náročný odbor, ale aj potreba samostatného učenia sa nových vecí (doslova každý deň), pričom je dosť ťažké nájsť aktuálne zdroje informácií. Dnes sa len veľmi málo absolventov škôl vzdeláva aj po opustení školy, ale v prípade informačných technológii sa vzdelávanie nikdy nekončí.

Samozrejme, že princíp vzdelávania po škole neplatí len pre informačné odbory, ale mnoho ľudí ide študovať informatiku s názorom, že bude celý život sedieť pod strechou, mechanicky niečo ťukať do počítača a bude o neho veľký záujem.

Budem robiť niečo úplne iné ... na škole nezáleží

Ak niekto nastupuje do školy s myšlienkou, že ju nepotrebuje, tak ňou takým spôsobom aj prepláva. Nakoniec si z nej nič neodnesie. Ale aký význam má študovať odbor, o ktorý nemám vôbec záujem? Niektorí si ešte myslia, že diplomy a tituly majú nejakú silnú hodnotu. Málokto sa uživí len vďaka nim. Možno je dnes ešte zopár zamestnávateľov, ktorí sa pozerajú na tituly či vysvedčenia, ale našťastie to už nie je veľmi často. Najmä mladým absolventom škôl pomôže kombinácia školy a praxe, pričom tieto dve zložky by mali byť v konzistencii. Veď si sami predstavte situáciu, že hľadáte nejakého odborníka a jeho činnosť nemá s jeho osvedčeniami nič spoločné.

Preferencie žiakov sa prirodzene môžu zmeniť a to sa môže týkať aj študijného odboru. Ak je zmena veľká, oplatí sa pouvažovať o zmene školy či odboru. V prípade študentov, ktorí študujú všeobecné odbory, niekedy stačí zmeniť až výber vysokej školy. Zopár stratených rokov spôsobených zmenou školy nie je veľkým problémom, keď nakoniec získa odbornosť v odbore, ktorý chce vykonávať. Ak doštuduje niečo iné, bude mať v svojom odbore ťažšiu situáciu, keď bude musieť konkurovať tým, ktorí odbor vyštudovali. Pri výbere človeka do zamestnania hrá väčšiu rolu samotný študijný odbor, ako známky, ktoré získal počas štúdia.

Rodina ma zamestná

Rodinné kontakty, či dokonca rodinné firmy, môžu dávať umelý pocit zabezpečenia. Treba si však uvedomiť, že zamestnaním nesprávneho človeka môže firma veľmi rýchlo padnúť na dno. Povýšenie človeka do významnej pozície bez ohľadu na vzdelanie je riziko pre firmu a teda pre všetkých zamestnancov a majiteľov, ktorých firma živí. Pre chod každej firmy sú a vždy budú dôležitejší schopní ľudia.

Aj keď sa občas stáva, že sú preferovaní ľudia na základe známosti, bez ich skutočných znalostí budú potrební aj ľudia, ktorí problémy dokážu riešiť a nie len vytvárať.

Akú úlohu zohráva výber školy v živote?

Málo ľudí si dokáže predstaviť (a ešte menej z nich zažiť) situáciu, robiť celý život hlavne veci, ktoré ich bavia. Aj keď sa to nepodarí každému, je dobré sa o to aspoň pokúsiť. Alebo sa k tejto situácii čo najviac priblížiť. Na svete je niekoľko málo percent šťastlivcov, ktorí majú prácu natoľko radi, že si ani neuvedomujú, že pracujú (a ostatní im za to platia). Voľba budúcej školy má vplyv na povolanie, a preto je jedným z kľúčových rozhodnutí života. Bez ohľadu na to, či sa bude študent v danom odbore ďalej pohybovať, bude ním ovplyvnený na celý život. A skutočnú radosť zo života prináša najmä zmysluplná činnosť.

V ďalšej časti sa pozrieme na jednoduchú metódu a postup na výber školy a povolania.

youki 13. 4. 2014 3270
4,7 / 5 (hlasy: 8)

Diskusia k článku (0)