Aký je kľúč k úspechu vo vzdelávaní?

Kategórie: učenie a vzdelávanie, osobnostný rozvoj, prednášky

Mnohí si isto všimli, že najlepšie známky nemusia mať tí najmúdrejší študenti, dokonca ani študenti s najvyšším IQ. Nad touto zvláštnosťou vo vzdelávaní sa zamýšľa psychologička Angela Lee Duckworth, ktorá sa rozhodla nájsť kľúč k úspechu, ktorý by pokračoval aj po škole.

Autorka začína prednášku bádaním po vlastnostiach človeka, ktoré spôsobujú, že niekto vydrží v práci dlhšie alebo zarobí viac peňazí ako ostatní. Porovnávala viacero charakterových vlastností od finančného zabezpečenia až po talent. Za najpodstatnejšiu vlastnosť však určila odhodlanie.

Odhodlanie môžeme chápať ako vášeň v kombinácii s vytrvalosťou, vďaka čomu dokážeme dlhodobo pracovať na našich cieľoch. Dôležitou časťou je práve výdrž na dlhšie obdobie. Budovanie náročnejších vecí vyžaduje viac času, a preto musíme aj vzdelávanie považovať za beh na dlhú trať. Úspešní ľudia sa vzdelávajú celý život. Učenie teda nemôže byť krátky šprint, hoci mnoho študentov prechádza školu tak, že sa učia nárazovo pred skúškami.

Na záver si kladie autorka otázku, ako naučiť deti, aby si vybudovali odhodlanie pracovať na dlhodobých aktivitách, keďže aj výsledky výskumu na univerzite v Standforde ukazujú, že schopnosť učenia nezáleží od talentu, ale od nášho úsilia.

Pre viac informácii prikladáme videozáznam z prednášky.

tansy 12. 6. 2014 1788
4,0 / 5 (hlasy: 6)

Diskusia k článku (0)