Články v kategórii: učenie a vzdelávanie

Na Slovensku máme vysokoškolské vzdelanie rozdelené do troch stupňov štúdia. Každý stupeň vzdelania má svoj význam, hoci aj mnohí absolventi štúdia netušia, v čom spočíva rozdiel medzi nimi. Skúsme sa lepšie pozrieť na to, čo vlastne vysokoškolské vzdelanie na jednotlivých stupňoch prináša do života bežných absolventov vysokých škôl, a podľa čoho b...

Asi máloktorý žiak či študent by dnes nepoznal Wikipédiu. Najväčšia internetová encyklopédia, ktorá poskytuje informácie z najrôznejších oblastí v mnohých jazykoch. Wikipédia nedávno oslávila okrúhle narodeniny, a tak si v tomto kvíze môžete overiť, ako veľmi ju poznáte.

Pomaly sa blíži čas podávania prihlášok na stredné či vysoké školy a mnoho študentov práve rieši, kam si podať prihlášku. Nie vždy sme však mali toľko možností na štúdium. Ešte pár rokov dozadu bol na území Slovenska len malý výber gymnázií či vysokých škôl. V tomto kvíze si môžete overiť svoje vedomosti ohľadom počiatkov na Slovensku.

Školský rok už je v plnom prúde, a v súvislosti s učením koluje množstvo motivačných múdrostí a citátov o vzdelávaní. Tie môžu aspoň trošku zvýšiť našu motiváciu vzdelávať sa, aj za súčasných náročných podmienok na školách. Dokážete identifikvoať nasledovné citáty slávnych mudrcov?

V priebehu posledných týždňov sme pridali stovky nových vzdelávacích videí z rôznych oblastí. Najmä v súvislosti so súčasnou situáciou je digitálny vzdelávací odkaz veľmi užitočný, keďže vzdelávanie z domu neustále visí vo vzduchu.

Poznáte význam skratiek používaných v internetových diskusiách a v chate? S rozmachom chatovacích aplikácií postupne vznikali rôzne slovné skratky na zrýchlenie komunikácie v online svete. A keďže chatovanie na mobiloch je ešte namáhavejšie, používanie skratkových slov a akronymov je dnes bežné v každej písomnej diskusii.

Medzi najvýznamnejšie míľniky našej histórie, ktoré ovplyvnili požiadavky na vzdelanie aj vzdelávanie, patria priemyselné revolúcie. V súčasnosti žijeme v dobe štvrtej priemyselnej revolúcie, ale nemenej významné sú aj tie predchádzajúce. V tomto článku si zhrnieme udalosti a okolnosti, ktoré spôsobili revolučné zmeny v oblasti vzdelávania a nároko...

V súvislosti so vzdelávaním poznáme niekoľko porúch, pre ktoré sa niektorí ľudia nedokážu učiť či osvojiť si iné schopnosti tak efektívne, ako ostatní. Dokážete pomenovať a rozlíšiť najčastejšie sa vyskytujúce poruchy súvisiace so vzdelávaním a nadobúdaním schopností a zručností?

Požiadavky na vedomosti a schopnosti ľudí sa v priebehu vývoja ľudstva menia. Vždy to tak bolo a asi to tak bude aj naďalej. Rýchlosť zmien je však momentálne najväčšia v našej histórii. So stúpajúcimi nárokmi na naše životy neustále stúpajú aj nároky a očakávania na vzdelanie. Skúsme sa na chvíľu zamyslieť, čo by sa mal človek vlastne učiť, aby bo...

V slovenčine existuje niekoľko dvojíc slov, ktoré sa rovnako čítajú, ale majú iný význam. Špeciálnou kategóriou z nich sú slová, v ktorých sa píše raz mäkké i a inokedy tvrdé y. Dokážete všetky rozlíšiť a správne používať v slovenčine? Tak si skúste overiť, či ich píšete správne.

Mnoho študentov nedokončí vysokú školu len preto, že majú nesprávne predstavy o štúdiu. Alebo nevedia, čo by sa mali na vysokej škole naučiť, čo by mala vyšoká škola učiť a ako by sa teda mali aj oni učiť. Úspešné zvládnutie štúdia na vysokej škole často súvisí s očakávaniami študenta a jeho schopnosťou prispôsobiť sa požiadavkám, ktoré škola kladi...

Konzultantka v oblasti vzdelávania prednáša o tom, ako pristupovať k štúdiu, ako sa efektívne vzdelávať a ako nájsť zmysel a motiváciu neustále sa vzdelávať. Učíme sa celý život, takže musíme spoznať zmysel učenia. Ako prednášajúca odkazuje: k čomu vám je, že niečo robíte, keď neviete, prečo to robíte?

Sir Ken Robinson je okrem iného poradca pre vzdelávanie a populárny rečník na témy vzdelávania a školstva. Vo svojich prednáškach vtipne poukazuje na nedostatky školského systému a je autorom myšlienok ako škola zabíja tvorivosť či školstvo vyžaduje revolúciu. Bližšie si predstavíme jeho tri významné prednášky na konferencii TED.

Tiež sa vám zdá, že nemáte čas na učenie a štúdium. Nedokážete zvládať všetky aktivity ako učenie, trávenie času s kamarátmi, chodenie na tréningy či oddych? Jediné, čo potrebujete, je naučiť sa plánovať čas, aby ste ho vedeli čo najlepšie využiť. Je potrebné stať sa manažérom svojich činností.

Ak používaš neefektívne študijné stratégie, môžeš študovať ťažko a tvrdo a napriek tomu budeš dosahovať biedne výsledky. Hlavná myšlienka prednášky o učení s názvom ako správne študovať, ktorej autorom je Slavomír Tuleja.

Mnemotechnické pomôcky sú slovné, grafické či zvukové pamäťové pomôcky, ktoré slúžia pre lepšie naučenie a zapamätanie faktov. Minule sme si predstavili základné techniky učenia faktov, teraz sa bližšie pozrieme na využívanie mnemotechnických pomôcok pri učení faktov, ktoré sa ťažko pamätajú.

Pri učení sa občas nevyhneme faktom, ktoré je potrebné natlačiť do hlavy. Učenie vecí naspamäť (memorovanie) síce nie je vhodný spôsob učenia, ale existujú situácie, kde sa nedajú uplatniť štandardné metódy učenia s porozumením. Najmä fakty je potrebné namemorovať sa, napríklad: roky, hodnoty konštánt, vzorce, kategorizácia (členenie) pojmov, zozna...

Pri príprave materiálov k článkom o efektívnom učení som natrafila na niekoľko zaujímavých postrehov a rád, na ktoré sa oplatí upozorniť. V tomto článku ponúkam zaujímavé video na tému, ako odstrániť ťažkosti s učením.

Prechodom do vyššieho stupňa štúdia sa zvyšujú nároky na učenie – rozsah učiva aj náročnosť učiva sa zvyšuje. Či už ide o prechod do vyššieho ročníka alebo na novú školu, neustále je potrebné zvyšovať efektivitu učenia, ak chce študent držať krok s nárokmi na štúdium. Preto sa pokúsime zhrnúť niekoľko hlavných dôvodov, prečo učenie trvá dlho a ako ...

Veľa študentov zažilo situáciu, keď sa im práve učiť nechcelo. Z času na čas je to normálne, ale čo keď nechuť k učeniu pretrváva dlhší čas? Nedostatok motivácie k učeniu spôsobuje neustále odkladanie učenia a prehĺbenie zlej nálady pri pomyslení na učenie. Ako si teda vybudovať pozitívny postoj k učeniu?

Polovica úspechu pri učení sú dobre spravené poznámky. Tvorba poznámok z učebného textu nie je žiadna veda, hoci ich málo študentov považuje za dôležité. Kto si však dokáže vypracovať vlastné kvalitné poznámky, učenie mu zaberie oveľa menej času. Nasledujúce rady sa týkajú tvorby vlastných poznámok - ako ručne písaných poznámok, tak aj elektronický...

Existuje niekoľko štýlov učenia, akýmy sa dokážeme naučiť nové vedomosti. Každý z nás (či už je žiak, študent alebo aj rodič) preferuje iný učebný štýl. Preto si musí každý vyskúšať, aké techniky učenia sú pre neho efektívne.

V tomto článku si vysvetlíme myšlienku prevrátenej výučby – čo je to prevrátená výučba a prevrátená trieda. Zároveň sa pozrieme na alternatívne možnosti vzdelávania prostredníctvom vzdelávacích videí, keďže ide o čoraz populárnejšiu formu vzdelávania.

Dokážete si predstaviť, ako by sme sa naučili rozprávať, keby nás neučili hovoriť rodičia, ale škola? Nad touto otázkou a niekoľkými podobnými sa zamýšľa konzultant pre vzdelávanie Oldřich Botlík v krátkej prednáške.

Mnohí si isto všimli, že najlepšie známky nemusia mať tí najmúdrejší študenti, dokonca ani študenti s najvyšším IQ. Nad touto zvláštnosťou vo vzdelávaní sa zamýšľa psychologička Angela Lee Duckworth, ktorá sa rozhodla nájsť kľúč k úspechu, ktorý by pokračoval aj po škole.

V tejto časti seriálu o tom, ako si vybrať školu a povolanie, sa zameriame na výber školy. Poskytneme nápady a naše názory, ako je vhodné postupovať pri výbere strednej alebo vysokej školy a na čo si dať pri výbere školy pozor.

Prinášame súhrn najčastejšie sa vyskytujúcich otázok a výrokov, ktoré súvisia s témou výber školy a príprava na povolanie. Zoznam sme pripravili na základe našich skúseností a informácií od ľudí, ktorí sa venujú poradenstvu v oblasti výberu školy. Odpovede a komentáre vychádzajú z našich názorov.

Sú rozhodnutia, ktoré majú veľký vplyv na náš život. Jedným z nich je výber školy a budúceho povolania. Málokto má to šťastie, že sa dokáže rýchlo a jasno rozhodnúť v čase, keď je to potrebné. Žiaci sú málo vedení k tomu, aby uvažovali o svojej budúcnosti zodpovedne, čo má často nežiaduce následky.