Čo sa učíme pred narodením?

Kategórie: učenie a vzdelávanie, prednášky, deti

Každý jedinec je od svojho narodenia ovplyvňovaný dianím vo svojom okolí. Formovanie v skoršom veku je kľúčové a výrazne ovplyvňuje naše činnosti, myslenie, konanie, návyky a celkovo naše správanie. S pribúdajúcimi rokmi síce pribúdajú vlastné skúsenosti, ale učenie nových vecí sa stáva čoraz náročnejšie a vyžaduje viac úsilia. Ako je to ale s našimi znalosťami pri príchode na svet? Ak si niekto myslí, že je možné prísť na svet vzdelaný, môže mať trochu pravdy.

Príkladov rýchlejšieho vzdelávania v skoršom veku možno nájsť veľa. Starší ľudia si už nedokážu ľahko osvojiť nové technológie. Narozdiel od nich, deti, ktoré ešte ani nevedia rozprávať, už zvládnu ovládať mobilný telefón. Pozorovacia schopnosť detí a túžba napodobňovať ľudí okolo seba je základom vzdelávania v skorom detstve. Hoci aj medzi psychológmi možno nájsť odlišné názory na vplyv skorej výchovy, obdobie, v ktorom sa človek najviac naučí, je práve počas jeho prvých 6 rokov.

Začína však učenie až po narodení? Niečo sa možno naučíme ešte skôr. Aspoň tak to ukazujú výsledky výskumov, ktoré sú zhrnuté v nasledujúcej prednáške. Prednáška začína otázkou, kedy sa vlastne začíname učiť a dozviete sa v nej, čo všetko sa naučíme predtým, než vôbec oficiálne prídeme na tento svet.  Autorka Annie Murphy Paul sa tejto téme venuje už dlhšie. Pod videom nájdete veľmi stručné zhrnutie prednášky, ale rozhodne odporúčame pozrieť si ju celú.

Zhrnutie prednášky - čo sa naučíme pred narodením

Prednáša: Annie Murphy Paul

Základné schopnosti, ktoré sa naučíme ešte pred narodením:

  • vnímanie a rozoznávanie zvukov (hlasov), ktoré boli počuť v blízkosti mamy počas tehotenstva
  • preferencie na jedlo (chute) a vône (čuch) podľa toho, čo matka zjedla a v akom prostredí sa vyskytovala
  • ďalšie informácie o prostredí, do ktorého sa narodíme a príprava na prispôsobenie tomuto prostrediu

Vo všeobecnosti možno povedať, že každé narodené dieťa sa snaží prísť na tento svet dostatočne pripravené :) 

tansy 13. 10. 2013 1522
4,3 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (2)