Čo nás môže naučiť strach

Kategórie: prednášky

Ťažko by sme hľadali negatívnejší pocit, ako je strach. Strach môžeme prežívať tak intenzívne, že za okamih úplne zmení naše konanie a činnosti. Nič sa však nedeje bez dôvodu a aj strach má v našom živote zmysel. V čom môže byť pre nás prospešný a čo nás môže naučiť?

Spisovateľka románov Karen Thompson Walker poukazuje na súvislosť medzi strachom a našou predstavivosťou – príbehmi, ktoré si premietame v mysli. Negatívne príbehy, ktoré si dokážeme živo predstaviť v nás vzbudzujú oveľa väčší strach ako udalosti, ktoré sú síce nebezpečnejšie, ale nie sú pre nás ľahko predstaviteľné (nemáme ich na očiach). Napríklad strach z choroby počas chrípkovej epidémia nás núti rýchlo do seba nahádzať vitamíny len preto, že vidíme okolo seba množstvo ľudí, ktorí náhle ochoreli. Keď však celý život konzumujeme nezdravé a nekvalitné potraviny, oslabujeme si organizmus. To sa prejaví stratou imunity za niekoľko (veľa) rokov a to nás toľko netrápi. Tento náš príbeh sa totiž napĺňa pomaly a nenápadne – nevieme si ho tak živo predstaviť.

Strašidelné a negatívne príbehy v našej hlave nám prinášajú aj mnohé výhody. Premýšľaním nad udalosťami sme schopní sa na ne pripraviť. Túto stratégiu využívajú mnohé vedúce osobnosti. Keď v budúcnosti náhodou nastane krízová udalosť, dokážu sa s ňou lepšie vysporiadať. Treba však dobre zvážiť, čím budeme našu myseľ zamestnávať. Vymýšľať si hororové scenáre pre všetky možné situácie nie je žiadna výhra. Tieto príbehy a obavy nás totiž podvedome ovplyvňujú.

Ďalším pozitívnym prínosom strachu je naša zvýšená opatrnosť. Keď sa niečoho bojíme, dávame si väčší pozor a menej riskujeme. Toto bohužiaľ platí aj naopak. Keď sa menej bojíme, viac riskujeme. Smutným príkladom je zvýšený počet smrteľných dopravných nehôd motorkárov v USA po tom, ako vstúpil do platnosti zákon prikazujúci nosiť helmu. Motorkári nadobudli pocit, že sú viac chránení. Začali jazdiť nebezpečnejšie a pôvodný zámer znížiť počet úmrtí nevyšiel1. Strach má teda svoj zmysel.

V poučnej prednáške autorka demonštruje svoje tvrdenia na príbehu o stroskotanej lodi Essex. Časť posádky sa zachránila, ale ich konanie bolo celý čas ovplyvňované strašidelnými príbehmi, ktoré si vymýšľali. Bohužiaľ si kvôli strachu vybrali ťažšiu cestu záchrany a prežili len niektorí.

Prednáša: Karen Thompson Walker

Odkazy na odborné články

  1. Vedecký článok na tému povinnosti nosiť prilbu: Stacy Dickert-Conlin: Donorcycles: Motorcycle Helmet Laws and the Supply of Organ Donors (v angličtine)
tansy 20. 10. 2013 1718
4,7 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (2)