Vzdelávanie na internete: Coursera - online vzdelávacie kurzy

Kategórie: e-learning, prednášky

Ako prvý projekt z kategórie webov poskytujúcich prednášky na vzdelávanie si predstavíme internetovú virtuálnu školu Coursera. Ide o snahu vytvoriť e-learning systém, ktorý napodobňuje klasický štýl učenia na univerzitách. K dispozícii sú elektronické online kurzy z rôznych zameraní. Ide o jednoduchý spôsob vzdelávania z pohodlia domova.

Charakteristika vzdelávacieho webu

  • Odkaz: www.coursera.org 
  • Úroveň obsahu: odborné školy, vysoké školy
  • Jazyk: angličtina (v menšej miere aj prednášky v ďalších svetových jazykov)
  • Vznik webu: 2012

Coursera poskytuje vzdelávanie cez Internet formou online prednášok na štýl virtuálnej školy. Autormi tohto edukačného projektu sú profesori z Fakulty informatiky zo Stanfordskej univerzity, avšak prednášky pochádzajú aj z mnohých ďalších univerzít z celého sveta. Obsahovo sú k dispozícii vedomostné kurzy z rôznych oblastí od technických predmetov až po humanitné vedy. Videoprednášky sú k dispozícii online a zadarmo, dokonca sa dajú aj stiahnuť. Sú vytvorené špeciálne pre elektronické vzdelávanie (nejde o videozáznamy skutočných prednášok zo škôl).

Dostupnosť kurzov a prednášok

Ako už bolo spomenuté, vzdelávacie prednášky sú k dispozícii online a zadarmo. Dostupnosť jednotlivých lekcií je kedykoľvek počas semestra, v ktorom je kurz otvorený (zvyčajne niekoľko mesiacov). Sledovať je teda možné všetky online kurzy, ktoré sú práve otvorené. Na druhej strane nemôžeme vypočutie jednotlivých lekcií kurzu ľubovoľne dlho odkladať. V porovnaní s klasickým vzdelávaním v škole však máme väčšiu voľnosť - elektronické prednášky môžeme sledovať hocikedy počas otvorenia kurzu a ľubovoľný počet krát.

Zápis na vzdelávacie kurzy

Do vzdelávacích kurzov je potrebné sa najskôr zapísať. Na zápis sa musíme na webe zaregistrovať. Registrácia je však veľmi jednoduchá, bez nutnosti potvrdzovania: stačí zadať prihlasovací email a heslo. Po prihlásení sa môžete zapísať na ľubovoľný počet kurzov bez ohľadu na to, či už kurzy začali alebo sa ešte len v budúcnosti otvoria. Zoznam kurzov je dostupný dopredu a jednotlivé lekcie sa zverejňujú postupne (zvyčajne po týždňoch). Ak sa prihlásite na kurz, ktorý ešte nezačal, o jeho spustení príde notifikácia na email.

Princíp elektronického vzdelávania

Celý proces elektronického vzdelávania na webe je študijného charakteru. Pokiaľ chceme brať vzdelávanie poctivo, musíme kurz sledovať a načas plniť drobné domáce úlohy. Pred samotným zápisom do kurzu sa zvyčajne zobrazí upozornenie, aby ste svoje domáce úlohy nezdieľali s ostatnými - čiže žiadne opisovanie nie je akceptované. Aktívne sa zapájať a odpovedať na testy nie je povinné. Kurz môžete sledovať aj bez testovania.

Po výbere si môžete pozrieť charakteristiku vzdelávacieho kurzu:

  • zoznam vyučujúcich: kto internetový kurz vedie
  • koľko bude vzdelávací kurz trvať: počet prednášok (lekcií)
  • požadované vedomosti pre zvládnutie kurzu cez Internet
  • zoznam tém, ktorými sa kurz zaoberá

Jednotlivé prednášky (lekcie) sa postupne zverejňujú a kedykoľkvej si môžeme pozerať aj predchádzajúce lekcie. Lekcie majú zvyčajne od 5 do 20 minút. Počas prehrávania sa občas prednáška preruší a zobrazia sa otázky, na ktoré môžete odpovedať. Výhodou je, že nás táto interakcia udrží v obraze. Často je zvládnutie týchto otázok podmienkou, aby sme rozumeli ďalšej lekcii. Ak odpovedať nevieme, oplatí sa krátky úsek videa pred otázkou pozrieť/vypočuť ešte raz. Odpovedať na otázky nie je povinné a môžeme toto testovanie preskočiť. Na konci každého týždňa je k dispozícii zhrnutie a väčší test.

Na záver kurzu sa vykonáva skúška, za ktorú môžeme získať certifikát. Avšak rovnako ako odpovedanie na otázky a testy, celý vzdelávací kurz je možné sledovať bez plnenia domácich úloh a testov. Z kurzu sa taktiež môžeme kedykoľvek odhlásiť.

Internetové kurzy Coursera - zhrnutie

Coursera je veľmi kvalitný vzdelávací web, ktorý ponúka množstvo kurzov a každý si niečo nájde. Ovládanie je jednouché, prednášky si môžeme pozerať ľubovoľný počet krát a počas učenia nás sprevádzajú interakcie v podobe testových otázok. Drobnou nevýhodou môže byť náročnosť vzdelávacích kurzov, ktorá je skôr pre študentov odborných a vysokých škôl, ale rozhodne to nie je podmienkou. Podmienkou ale je zvládnuť sledovanie odborných prednášok v anglickom jazyku (alebo v nejakom ďalšom svetovom jazyku, hoci prednášky z anglického jazyka prevládajú). 

Ide o pomerne účinný spôsob vzdelávania a rozhodne odporúčame niekoľko online kurzov vyskúšať.

Admin 26. 10. 2013 2803
4,0 / 5 (hlasy: 7)

Diskusia k článku (0)