Ako sa naučiť hľadať na Internete - základy

Kategórie: učenie a vzdelávanie, tipy a triky

Základom efektívneho učenia je nájsť informácie, z ktorých sa budeme učiť. Na Internete je toľko informácií na vzdelávanie, že by sme sa bez nástrojov na vyhľadávanie stratili. Vyhľadávače nám poskytujú množstvo zaujímavých funkcií. Preto si ukážeme tipy a triky, ktorými proces vyhľadávania na Internete zefektívnime.

V tejto sérii článkov sa pokúsime zjednodušene vysvetliť, ako funguje vyhľadávanie na Internete a ako môžeme efektívnejšie nájsť to, čo hľadáme. Sústredíme sa na náš najpoužívanejší vyhľadávač – Google. Mnoho trikov však funguje aj v iných vyhľadávacích nástrojoch. Uvedieme množstvo praktických príkladov - odporúčame sa nad nimi minimálne zamyslieť, ideálne si ich aj otestovať. Článok bude trochu dlhší (preto sme ho rozdelili), ale aspoň je vidno, že vyhľadávanie na Internete nie je také jednoduché.

Naučme sa efektívne hľadať na Internete

Najprimitívnejším spôsobom, akým sa dá vyhľadávač využiť je napísať niekoľkých slov a stlačiť tlačidlo vyhľadať. Potom sa musíme spoľahnúť, že odpovede budú niekde na prvej strane, ideálne v prvom odkaze. Nikomu sa nechce dlho čítať a prechádzať veľa strán, obzvlášť keď ide o učenie. Väčšina z nás na ďalšie strany nepozerá a radšej zmeníme dopyt (to je text, ktorý napíšeme do okienka na vyhľadanie). 

Personalizovaný vyhľadávač

Pred samotným vyhľadávaním treba spomenúť, že vyhľadávač Google je personalizovaný (a stále viac). To znamená, že sa snaží prispôsobiť používateľovi. Na rovnaký dopyt môžeme dostať úplne iné výsledky ako náš sused. Dôvodom je, že sme sa v minulosti na Internete správali inak ako náš sused (navštívili sme iné stránky, pozerali iné videá a pod.). Aktivitu na webe vyhľadávače sledujú. Ak sme pozerali na portáli YouTube (ktorý patrí taktiež firme Google) videá a následne ideme niečo hľadať, je pravdepodobné, že bude vyhľadávač ovplyvnení týmito videami. Ak sme pozerali videá o autách, tak pri hľadaní slova jaguár nájdeme autá tejto značky. Ak sme sledovali dokument o zvieratách, je pravdepodobné, že pri tomto slove nájdeme skôr adresu zoologickej záhrady s jaguárom.

Na túto drobnosť netreba zabúdať. Je dosť možné, že niektoré príklady, ktoré si budeme ďalej ukazovať, budú na každom počítači iné.

 

Ako nájsť vedomostné kvízy

úloha - hľadanie kvízovOtestujte si na začiatok úlohu: aký dopyt by ste napísali do vyhľadávača, aby sa v ňom na prvom mieste zobrazil odkaz na tento web? Vyskúšajte si to. Ak ste sa rozhodli použiť slovné spojenie kvizy.eu, asi sa vám to podarilo. A viete to dosiahnuť aj bez toho, aby ste zadali adresu tohto webu?

 

Spájanie slov pri hľadaní

Začneme tým, ako funguje spájanie slov v dopyte pomocou spojok. Spojky sú symboly, ktoré spájajú slová. Ak zadáme do vyhľadávača dve slová oddelené medzerou, túto medzeru považuje vyhľadávač za spojku. Keď zadáme tri slová oddelené medzerou, tak máme dve spojky (medzery). Najpoužívanejšie spojky sú AND a OR (z angličtiny „a“ a „alebo“). Medzera nahrádza spojku “a” - používa sa automaticky, ak žiadnu spojku nepoužijeme. Spojky musíme písať veľkými písmenami a po anglicky, aby ich vyhľadávač vedel rozpoznať.

Rozdiel medzi spojkami je asi jasný. Spojka a hľadá stránky, kde sú obidve slová. Spojka alebo hľadá stránky, kde je aspoň jedno z hľadaných slov. Skúsme zadať do vyhľadávača takýto dopyt: vedomostné kvízy. Nájdeme stránky, kde sa nachádza vo veľkej miere slovo vedomostné a slovo kvízy. Keďže sme nezvolili žiadnu spojku, medzera sa zmení na spojku a. Rovnako by sme mohli zadať aj: vedomostne AND kvizy, ale väčšina z nás radšej použije len medzeru (je to rýchlehšie a často o inej možnosti ani nevieme).

Porovnanie spojok

Skúsme teraz vyhľadať dve slová so spojkou a, ktoré spolu nesúvisia. Zadajme: kvízy brzdy. Vo výsledkoch sa najskôr zobrazia stránky, ktoré spĺňajú obidve kritériá. Veľa ich asi nebude. Ďalšie výsledky budú podľa vašej aktivity na Internete a početnosti týchto slov. Tu sa dá efektívne použiť spojka OR. Zadajme: kvízy OR brzdy. Výsledky budú lepšie ako v predošlom prípade (kedy sme použili AND), lebo neprikazujeme hľadať texty, v ktorých musia byť slová spolu. Presne na to je dobrá spojka OR. Dá sa využiť pri vyhľadávaní synoným alebo podobných slov, ktoré nemusia byť na jednej stránke. Chceme nájsť vedomostné kvízy, ale niekto namiesto slova kvízy používa slovo testy. Stačí zadať: kvízy OR testy a vo výsledkoch nájdeme stránky, ktoré používajú buď slovo kvízy alebo slovo testy - nemusia byť použíté súčasne.

Kombinácia spojok

Spojky môžeme rôzne kombinovať: vedomostné kvízy OR kotúčové brzdy. Spojka AND má prednosť pred spojkou OR. Keď chceme nájsť stránky, kde sú vedomostné kvízy alebo vedomostné testy, stačí zadať:
vedomostné kvízy OR vedomostné testy

Ešte jeden príklad z inej oblasti: chceme zistiť informácie o majstrovstvách sveta v dvoch konkrétnych rokoch. Stačí zadať: majstrovstva sveta 2010 OR 2012. Vyhľadávač vie, že má hľadať majstrovstvá sveta 2010 alebo majstrovstvá sveta 2012. Nebude hľadať stránky, kde sú informácie o oboch podujatiach súčasne, ktorých je málo.

Hľadanie frázy - aj keď ju celú nepoznáme

Skúšali ste niekedy hľadať celú vetu alebo nejaké príslovie? Aj keď je Google pomerne inteligentný a snaží sa odhadovať za nás, môžeme mu aj tu pomôcť. Postupnosť slov môžeme zadať do úvodzoviek, čím priamo prikazujeme, aby sa našli len stránky, kde sú slová presne v tomto poradí za sebou.

Príklad: "kvízové otázky z anglického jazyka"

Tento spôsob vyhľadávania je vhodný na hľadanie presného textu (napríklad pri hľadaní autora citátu alebo názvu pesničky). Presný text môžeme hľadať aj v prípade, že nám nejaké slovo vypadlo. Znak * (hviezdička) slúži ako náhrada. Ak chceme nájsť článok na tému celoživotné vzdelávanie, ktorý bol napísaný na tomto webe a nepamätáme si jeho úvodné slovo (kaizen), stačí uviesť názov webu, časť nadpisu a neznáme slovo nahradiť hviezdičkou: kvízy "* celoživotné vzdelávanie"

Základy vyhľadávania na webe - zhrnutie

Týmto by sme uzavreli prvú lekciu na tému vyhľadávania na Internete. Jej úlohou bolo vysvetliť základné použitie spojok pri vyhľadávaní v bežnom texte. Podrobne sme opísali tieto techniky vyhľadávania:

  • vyhľadávanie so spojkou a: AND 
  • vyhľadávanie so spojkou alebo: OR
  • kombinácia spojok
  • vyhľadávanie presného textu: použitie úvodzoviek
  • nahradenie neznámeho slova pri hľadaní: *

V ďalšom pokračovaní článku sa zameriame na ďalšie funkcie, tipy a triky, ktoré vyhľadávanie zefektívňujú. Opäť budú k dispozícii názorné príklady, ktoré odporúčame otestovať.

Pokračovanie článku: Ako sa naučiť hľadať na Internete - pokročilé metódy

Admin 31. 10. 2013 5730
4,8 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (0)