Vzdelávanie na internete: TED - myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť

Kategórie: e-learning, prednášky

Ďalší web poskytujúci množstvo online prednášok pre vzdelávanie aj zábavu, ktorý si predstavíme, je TED. Slogan organizácie v preklade znie: myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť. Na rozdiel od univerzitných projektov sú prednášky určené aj pre laickú verejnosť - na pochopenie nie sú potrebné odborné vedomosti. Niektoré z nich vážne stoja za vypočutie.

Charakteristika e-learning webu

  • Odkaz: na konci článku
  • Úroveň obsahu: pre všetkých
  • Jazyk: prakticky v každom jazyku (bližšie opísané nižšie)
  • Vznik projektu TED: 1984
  • Vznik webu: 2006

TED (Technology, Entertainment, Design ) je organizácia, ktorá pravidelne organizuje odborné konferencie na rôzne témy. Jej činnosť vystihuje vlastný slogan: myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť (Ideas worth spreading). Na týchto konferenciách sa zúčastňuje veľké množstvo najvplyvnejších ľudí z celého sveta pôsobiacich v rôznych oblastiach od vedy a vzdelávania až po filozofiu. Na rozdiel od univerzitných projektov sa prednášky zameriavajú viac pre nadšencov a verejnosť – sú prezentované tak, aby im pochopil každý. Nejde o odborné edukačné prednášky pre výučbu, ale o akési prezentovanie nápadov a myšlienok, ktoré sú užitočné.

Organizácia vznikla už v roku 1984, ale až neskôr začali videá zverejňovať na Internete. Dnes TED zastrešuje množstvo ďalších príbuzných projektov. Postupne sa začali konferencie organizovať nezávisle po celom svete (vrátane Slovenska). Slovo nezávisle znamená, že ide o samostatne organizované prednášky nejakou skupinou nadšencov – ktokoľvek môže využiť túto ideu a pod označením TEDx organizovať takéto podujatia (treba dodržať len niekoľko kľúčových zásad).

Prednášky TED

Konferencie TED sa zvyknú organizovať s nejakou nosnou témou (napríklad vzdelávanie, psychológia, ženy, prisťahovalectvo, budúcnosť a pod.). K tejto téme sa vyjadrujú rečníci z danej oblasti a prezentujú svoje nápady, názory a výskumy. Sú to kratšie prednášky v rozsahu okolo 10-20 minút. Keďže ide o rôzne vedomostné témy, každý si niečo nájde. Aj my sa na tomto webe plánujeme niektorým prednáškam venovať podrobnejšie, príkladom sú recenzované videá:

Dostupnosť prednášok na Internete

Na stránkach TED sú zverejňované len prednášky, ktoré sa konajú v anglickom jazyku. Ich preklady do ďalších jazykov vo forme titulkov prichádzajú s oneskorením: najnovšie pridané videozáznamy sú v angličtine a postupne sa tvoria titulky pre ďalšie jazyky. Prednášky je možné sledovať online alebo si ich aj stiahnuť. Prakticky každý týždeň pribudne aspoň jeden nový videozáznam.

 

Vzdelávacie prednášky v slovenčine

Ako už bolo spomenuté, konferencie sa konajú aj v iných jazykoch (vrátane slovenčiny a češtiny), avšak videá z nich sa na oficiálnom portáli nenachádzajú. Tieto si treba vyhľadať napríklad na portáli YouTube alebo stránkach konkrétneho podujatia. Kvalitou sú o niečo slabšie, keďže tí najlepší rečníci vystupujú skôr na anglicky hovoriacich konferenciách, ale aj mnohé Slovenské a České prednášky stoja za vypočutie.

Súhrn zaujímavých odkazov:

  • Ted.com - oficiálna web stránka projektu TED
  • TEDx Bratislava - oficiálna stránka konferencií, ktoré sa pravidelne konajú v Bratislave
  • TedEd - projekt zameraný na vzdelávanie: ide o krátke edukačné videá, ktoré zvyčajne vysvetľujú odborné pojmy
Admin 3. 11. 2013 2215
5,0 / 5 (hlasy: 7)

Diskusia k článku (0)