Ako správne odpovedať na otázky v osobnostných testoch

Kategórie: Kvizy.eu, testy osobnosti, tipy a triky

S prípravou sekcie testy osobnosti sme sa rozhodli napísať návod, ako správne odpovedať na otázky a úlohy, ktoré sa v týchto testoch vyskytujú. Pre každého je cieľom napísať test čo najlepšie. Čo však v prípade, keď je nie je jasné, ktorá možnosť je správna a za koľko je bodov?

Testy osobnosti sú obľúbená forma zisťovania povahových vlastností a spôsobu myslenia ľudí. Vďaka nim ľahko zistíme vhodnosť človeka na konkrétnu pozíciu či vykonanie určitej úlohy. Predstavme si situáciu, že prídeme na pohovor, ktorého súčasťou je aj test osobnosti. Poctivo sme sa na pohovor pripravili, prečítali množstvo kníh a nakoniec zistíme, že hneď na prvú otázku testu nevieme tipnúť správnu odpoveď. Typická otázka by mohla znieť takto:

Pred začatím prác na pridelenej úlohe:

  1. si poriadne naplánujem postup riešenia
  2. začnem ihneď riešiť problém a nebudem strácať s ničím čas

Ide o ukážku otázky z nášho MBTI testu osobnosti. Otázky a úlohy v osobnostných testoch správnu odpoveď nemajú a mali by sme odpovedať podľa seba. Tu je problém. Veľmi chceme pracovať pre firmu a nevieme sa rozhodnúť, čo by mohlo byť pre zamestnávateľa lepšie.

Odpovedať na otázky priemerne?

Budeme možno riešiť dilemu, či odpovedať podľa našich predstáv alebo sa pokúsime odpovede prispôsobiť, aby sme zapôsobili. Alebo zvolíme zlatú strednú cestu a niektoré otázky vyplníme podľa seba, niektoré podľa všeobecných rád.

priemerne auto Všimnite si obrázok auta. Spýtajte sa ľudí, aké auto by chceli. Niektorí chcú čierne, niektorí červené a niektorí kabriolet. Spriemerovaním požiadaviek by ste čakali, že vyhoviete každému. Ale nie vždy je tomu tak a nakoniec možno nevyhoviete nikomu.

Väčšinový názor

Mnoho ľudí sa dnes riadi názorom väčšiny a keď má niekto iný názor ako je všeobecne uznávané, tak ide zaručene o nesprávny názor (alebo aspoň divný). Väčšinový názor nenemusí byť správny. Predstavme si nasledujúcu situáciu:

Majiteľ firmy sa pýta troch stavbárov, koľko bude trvať stavba domu. Prvý si myslí, že 2 mesiace, druhý 10 mesiacov a tretí 20 mesiacov. Keď povie prvý stavbár svoj názor, ostatní dvaja sa začnú báť, aby nevyzerali neschopne a svoj odhad znížia na 3-4 mesiace. Nakoniec sa zistí, že prvý zamestnanec zle odhadoval, firma nedodrží termín a skrachuje.

Veľa ľudí sa zbytočne prispôsobuje väčšine. Pri vážnejších rozhodnutiach sa preto hľadajú nezávislí experti, aby neboli navzájom ovplyvniteľní. Keď človek počuje od troch ľudí rovnaký názor, dáva mu väčšiu váhu. Ale ak sa títo ľudia dopredu dohodli, môže to priniesť viac škody ako úžitku.

Test osobnosti má usmerniť

Spriemerovanir názorov a prikláňanie sa k názoru väčšiny je v dlhodobom horizonte nebezpečné. Napriek tomu sa to bežne robí a aj sa na tom dobre zarába (aspoň firmy, ktoré to vedia využiť). Príkladov by sme našli veľa aj v oblastiach vzdelávania a štúdia. Stačí sa pozrieť na základný rozdiel medzi introvertmi a extrovertmi v oblasti odpočinku, vzdelávania a získavania energie potrebnej na ďalšie štúdiumt:

  • introverti získavajú silu a energiu v tichom prostredí (potrebujú viac času nerušene oddychovať)
  • extroverti si najlepšie oddýchnu na miestach, kde to žije (diskotéky, verejné podujatia)

Na svete prevládajú extroverti (podľa štatistík je ich dve tretiny až tri štvrtiny) a je to vidno aj v celkovom správaní spoločnosti. Spoločensky aktívnejší ľudia (vidieť to najmä u študentov), ktorí trávia svoj voľný čas na rôznych žúroch často vôbec nechápu, že existujú ľudia, ktorí potrebujú oddychovať inak a nemajú záujem tráviť toľko času v spoločnosti ľudí. Pritom ide o geneticky dané (vrodené) preferencie, s ktorými nič nespravíme. Introverti sú vďaka svojim schopnostiam úspešnejší napríklad v oblastiach, kde je potrebné sústrediť sa a riešiť problémy. 

Ak by sa bral väčší ohľad na rozdielnosť temperamentu ľudí, mali by sme oveľa viac úspešnejších ľudí. Všetci by sme sa venovali činnostiam, v ktorých vynikáme a ktoré sú nám prirodzené.

EQ testy – zhrnutie

Ako teda odpovedať na otázky v EQ teste? Nemali by sme sa báť uviesť naše skutočné názory a riadiť sa sebou. Ak sa budeme snažiť prispôsobovať názory väčšine, nebude to dlhodobo prínosné pre náš život. Veľa ľudí veľmi neskoro pochopilo, že robiť veci, ktoré nás bavia, je to jediné, čo má zmysel. Oplatí sa vybudovať si prostredie, ktoré nám bude vyhovovať, či už ide o rodinu alebo zamestnanie, v ktorom trávime podstatnú časť svojho života.

Zaujímavé odkazy:

tansy 9. 11. 2013 9077
4,7 / 5 (hlasy: 8)

Diskusia k článku (0)