Vzdelávanie na internete: Khan Academy (Khanova škola)

Kategórie: prednášky, e-learning

Dnes si predstavíme ďalší internetový portál zameraný na vzdelávanie. Khanova akadémia poskytuje vzdelávacie videá z rôznych predmetov. Obsahovo sa zameriava na výklad učiva od úplných základov, a preto je veľmi populárny medzi študentmi aj učiteľmi. V súčasnosti sa už používa na vyučovanie na niektorých amerických školách.

Charakteristika projektu

  • Úroveň obsahu: základná škola, stredná škola, vysoká škola

  • Jazyk: angličtina, mnohé videá majú preklady (česká verzia obsahuje preklady v podobe titulkov aj dabingu)

  • Vznik webu: 2006

  • Odkazy: http://www.khanacademy.org ,  http://khanovaskola.cz (česká verzia)

Khanova akadémia (česká verzia pod názvom Khanova škola) je neziskový projekt, ktorý poskytuje odborné prednášky vo forme vzdelávacích videí. Nejde však o klasické prednášky zo škôl, ale krátke vzdelávacie videá natočené za účelom vysvetlenia učiva. Sú tvorené kreslením na digitálnu tabuľu.

Autorom projektu je Salman Amin Khan. Jeho prednášky tvoria základ odborných videí a spolu ich vytvoril už niekoľko tisíc. Videá sú dostupné online a zadarmo. K dispozícii je možnosť registrácie, ale k pozeraniu odborných prednášok nie je povinná. Po registrácii však máte možnosť zaradiť sa do určitého odboru a diskutovať o jednotlivých témach, prípadne položiť doplňujúce otázky. S narastajúcou popularitou pribúdali aj aktívni návštevníci, ktorí začali tvoriť preklady do iných jazykov. K dispozícii tak máme aj množstvo videí aj v českom jazyku (khanovaskola.cz). Niektoré videá majú len titulky, niektoré sú aj s dabingom.

Khanova akadémia je veľmi populárny a úspešný projekt, ktorý už začali využívať aj niektoré americké školy – nahradili ním klasický proces vzdelávania v škole. Viac o úspechoch a smeroch tohto projektu si môžete pozrieť na prednáške autora projektu pod názvom zmeňme vzdelávanie pomocou videa

 

youki 21. 12. 2013 2051
4,0 / 5 (hlasy: 8)

Diskusia k článku (0)