Ako sa mať lepšie v novom roku

Kategórie: učenie a vzdelávanie, osobnostný rozvoj

Vo všetkých dôležitých oblastiach života by sme sa chceli mať aspoň o trochu lepšie ako dnes. Čo iné si môžeme želať v novom roku? Každý chce dosiahnuť niečo, s čím bude spokojný a vďaka čomu bude šťastný. Aké sú teda oblasti života, na ktorých by nám malo najviac záležať?

Mnohí nemáme ideálneho partnera, ideálnu prácu alebo sa necítime dobre v našom tele. Keby sme však vedeli viac o vzťahoch, mali väčšie vedomosti z nášho odboru, lepšie poznali fungovanie nášho organizmu, tela, pamäte, mozgu, ...
Prečo používame výhovorku s názvom keby? Môžeme sa zmeniť. Zvýšiť svoju hodnotu na trhu práce (alebo na trhu so slobodnými ľuďmi hľadajúcimi partnera).

Najdôležitejšie vzdelávanie je vzdelávanie sa pre svoj osobný rast. Ide najmä o vzdelávanie v týchto oblastiach života: zdravie, osobný život (vzťahy, rodina) a pracovný život (povolanie, zabezpečenie príjmu). Súčasťou je samozrejme udržiavanie rovnováhy medzi týmito oblasťami. Väčšina z nás sa necíti najlepšie práve kvôli nedostatkom v nejakej z týchto oblastí.

Vzdelaných ľudí je nedostatok všade

Nedostatok vzdelaných a múdrych ľudí je v každej potrebnej oblasti. Nezáleží na tom, či ide o pracovný alebo súkromný vzťah. Mnohí ľudia si nevedia nájsť vhodnú prácu napriek tomu, že firmy zase nevedia nájsť kvalitných zamestnancov. Mnoho nezadaných ľudí si nevie nájsť vhodného partnera. Dopyt po kvalitných ľuďoch je dnes v každej oblasti vyšší ako ich ponuka.

Vzdelaný človek

Vzdelaný človek je ten, kto dokáže využiť svoje schopnosti na to, aby dosiahol čokoľvek, po čom túži (a zároveň neporuší práva ostatných). Takto opisuje vzdelaného človeka Napoleon Hill. Múdry človek nemusí mať nutne najväčšie množstvo vedomostí. Ide o schopnosť tvoriť hodnotu pre iných. A múdrosť nie je nič iné, ako schopnosť pochopiť podstatu toho, čo sa naučíme (čo už vieme) a vyžívať tieto vedomosti. Spomeňte si na článok informačná pyramída.

Vzdelaný a múdry človek vie, že platí jednoduché pravidlo: niečo za niečo. Ak chcem mať lepší plat, musím vedieť a poskytnúť viac svojim zamestnávateľom či klientom. Ak vytvorím niečo hodnotné, ľudia mi to zaplatia. Ak si chcem získať a udržať úžasného partnera, musím byť pre neho úžasným partnerom najskôr ja. Často bohužiaľ nie je problém natrafiť na ľudí, ktorí sa riadia pozmeneným heslom: niečo za nič (ja niečo chcem, ale nič pre to nespravím). Neexistuje nič také, ako dosiahnuť niečo za nič. Ak sa niekomu náhodou podarí niečo získať bez námahy (výhra, dedičstvo), zvyčajne si to neváži a veľmi rýchlo to stratí.

Nemôžem zabudnúť na citát zo slovenského dokumentu (Banícky chlebíček, 2013). V malej dedine leží na tráve pod stromami mladý maturant. Pozerá na krajinu, obáva sa o svoju budúcnosť kvôli vysokej nezamestnanosti a vraví: Prečo práve ja? ... Prečo by som mal práve ja spraviť niečo pre niekoho iného. Kto urobil niečo pre mňa? Nemám dôvod namáhať sa. Som lenivý, mne sa nechce.

Mnoho ľudí očakáva v zamestnaní služobný mobil, auto a vysoký plat. Doma by nás mal samozrejme čakať ideálny partner. Múdry človek vie, že takto to nefunguje. Je to riadenie sa heslom: niečo za nič. Keď chceme, aby nás zohrial krb, musíme najskôr vložiť drevo. Nepovieme krbu, že mu dáme drevo až keď nás zohreje.

Ako sa mať lepšie?

V prvom rade treba prijať zodpovednosť za to, ako na tom sme. Viete, čo človeku najviac zmení život? Pochopenie, že všetko má vo svojich rukách. Jediné, na čo sa môže vždy spoľahnúť, je on sám (jeho hlava, jeho telo). Nikoho iného na svete nemôžeme zmeniť tak ľahko, ako práve seba. Postupné vzdelávanie v oblastiach, na ktorých nám záleží, by malo byť preto samozrejmosťou. Vzdelávanie sa opustením školy nekončí (a možno ani nezačína, nakoľko je otázne, či vôbec školské vedomosti zvyšujú úroveň našich múdrostí). 

Odporúčam porozmýšľať nad týmto predsavzatím. Napíšte si zoznam oblastí, v ktorých sa chcete stať lepšími. Dôležité je postupné a pravidelné vzdelávanie sa. Ako bývalý fitnes tréner som každoročne zažíval nápor vo fitnes centre práve na začiatku roka. Nadšenie a motivácia niečo pre seba urobiť však postupne (väčšinou už v priebehu januára) zmizla.

 

Investícia do seba (do svojej hlavy) je tá najlepšia investícia, ktorú môžeme vykonať. Je najlepšie úročená a nikdy nám ju nikto nevezme. Blíži sa nový rok. Možno by sa oplatilo porozmýšľať nad tým, ako sa zmeniť a dosiahnuť vyššiu úroveň a hodnotu pre nás samých a pre ľudí v našom okolí, na ktorých nám záleží. Investujme čas do skutočného vzdelania, aby sme sa stali múdrymi v oblastiach, ktoré sú pre nás dôležité. 

To je naše želanie do nového roka (redakcia webu).

youki 26. 12. 2013 1386
4,8 / 5 (hlasy: 10)

Diskusia k článku (0)