Ako si vybrať školu a povolanie - úvod

Kategórie: učenie a vzdelávanie, vysoké školy

Sú rozhodnutia, ktoré majú veľký vplyv na náš život. Jedným z nich je výber školy a budúceho povolania. Málokto má to šťastie, že sa dokáže rýchlo a jasno rozhodnúť v čase, keď je to potrebné. Žiaci sú málo vedení k tomu, aby uvažovali o svojej budúcnosti zodpovedne, čo má často nežiaduce následky.

Tému výberu školy sme rozdelili do série článkov. V tejto prvej časti si prejdeme základný princíp výberu školy a povolania a súvisiace otázky. V druhej časti sa pozrieme na ďalšie najčastejšie otázky a dilemy, ktoré s výberom školy súvisia a v tretej časti opíšeme metódy a postupy, ktoré dokážu pomôcť pri hľadaní možností a rozhodovaní o škole. A možno budú aj nejaké ďalšie pokračovania.

 

Výber školy a povolania je komplikovaná záležitosť, a preto si vyžaduje dostatočnú pozornosť. Máme svoje skúsenosti s konzultáciami o výbere školy, keďže sa mnohí z nás venujú pomoci študentom od doučovania po praktickú prípravu na prijímacie testy. Nepovažujeme sa za odborníkov na vzdelávanie, ale za tie roky sme si všimli mnohé chyby pri výbere školy a povolania a časté otázky, ktoré s tým súvisia. 

Naším cieľom nie je priamo odpovedať na otázky ohľadom výberu školy a povolania, lebo to ani nie je bez poznania rozhodujúcej sa osoby možné. Môžeme však poskytnúť nápady a spôsoby, ktorými sa dajú odpovede nájsť. Tak, ako pri každom dôležitom rozhodnutí, aj pri výbere školy a povolania, musíme začať skúmaním možností (alternatív) v konfrontácii s tým, čo chceme dosiahnuť. Každý očakáva od školy a života niečo iné a každý chce študovať z iného dôvodu. Základom je zistiť, čo chcem v živote dosiahnuť alebo aspoň smer, ktorým chcem ísť. Ako hovorí v jednom citáte Mark Twain:

Kto nevie kam ide, sa nemôže čudovať, že príde niekde úplne inde (ako chcel). 

Vyberáte si školu / fakultu? Odporúčame pozrieť: porovnanie fakúlt
na Slovensku
 
vysoké školy
na Slovensku
 

Ako nájsť vhodnú školu

Alternatívne otázky:

  • Ako si vybrať strednú školu?
  • Je lepšie gymnázium alebo odborná škola?
  • Mám ísť na vysokú školu?
  • Kam ísť na vysokú školu?
  • Čo chcem robiť?

Tieto otázky spolu súvisia nielen témou, ale aj tým, že si ich musí položiť každý pre seba. Odpovede na všetky otázky, ktoré sa týkajú individuálnej osobnosti dokáže nájsť len ten, na koho sa vzťahujú. Skúsení poradcovia môžu pomôcť s nájdením odpovede, ale určite ju nedokážu nájsť za niekoho iného. Najčastejšou formou pomoci je osobná konzultácia alebo špeciálne pripravený test odhaľujúci črty osobnosti. V týchto testoch je veľmi dôležité uvádzať svoje preferencie a nehrať sa na niekoho iného. Málokto chce žiť život podľa predstavy niekoho iného, najmä v prípade, ak má svoje predstavy o živote. Kto nevie nájsť odpovede, musí lepšie hľadať a neprenechávať to na iných. Každý musí nájsť (lepšie povedané vytvoriť si) svoju cestu a nie slepo nasledovať cestu niekoho iného.

Ak sami nevieme čo chceme, nahovoria nám to iní.

Základom je teda poznať svoju osobnosť, svoje záujmy, silné stránky a pod. Spísanie týchto bodov je zvyčajne najlepší začiatok na hľadanie smeru. Veľmi dobrými technikami sú brainstorming či brainwriting (popíšeme neskôr).

Oni (rodičia, známi) majú väčší prehľad

Bohužiaľ je veľmi častým javom, že žiaci prenechávajú rozhodovanie na iných. Najčastejším motívom je túžba zbaviť sa zodpovednosti alebo slabé uvedomenie, aký veľký vplyv na život má výber školy. Netvrdíme, že netreba brať do úvahy názor iných, ale rozhodnutie musí vychádzať z vlastného presvedčenia, lebo každý sa sám pozná najlepšie. Rodičia môžu mať väčší prehľad o situácií a perspektívnosti odborov (najmä tých, v ktorých pôsobia), ale aj tak nie je presviedčanie či určenie odboru pre svojich potomkov šťastné rozhodnutie. Už len z toho dôvodu, že človek má oveľa väčšiu motiváciu robiť veci poriadne, ak si ich sám zvolil a túžil po nich. Jedna vec je študovať pár rokov odbor, ktorý človeka nebaví a druhá vec je vedieť robiť len veci, ktoré nás nebavia a byť prinútený vykonávať ich celý život a živiť sa nimi.

Vyberiem si takú školu, kam idú kamaráti

Niekedy sa rozhodnú súčasní spolužiaci pokračovať spolu. Nebolo by na tom nič zlé, keby mali skutočne všetci záujem o zvolený odbor. Kolektív na základnej škole je tvorený žiakmi z určitého okolia školy, pričom stredné a vysoké školy združujú študentov so záujmom o konkrétnejší smer. Keď niekto navštevuje odbornú školu a o odbor nemá záujem, ťažko bude zapadať medzi ostatných. Je úplne bežné, že nakoniec školu neukončia, alebo sa venujú úplne niečomu inému.

Výber školy blízko domu

Mnohým sa nechce dochádzať alebo nemajú dosť financií na ubytovanie či cestovanie. Keď si to niekto naozaj nemôže dovoliť, tak je treba nájsť kompromis. Najmä v prípade vysokej školy si treba uvedomiť, že semester má len približne 13 týždňov. To sa dá pretrpieť výmenou za štúdium na škole, po ktorej študent túži. Obdobie štúdia ovplyvňuje žiaka oveľa viac, ako len v rovine získavania vedomostí. Stredné odborné školy, gymnáziá aj vysoké školy zvyčajne navštevujú žiaci s podobnými záujmami. Vďaka tomu má študent možnosti spoznať ľudí, ktorí sú mu podobní. Vplyv kolektívu je výrazný nielen počas štúdia, ale aj v ďalšom živote, nakoľko má k dispozícii dôležité kontakty na ľudí z odboru.

Výber školy - úvodné zhrnutie

Problémy, o ktorých sme hovorili v posledných odsekoch majú jeden spoločný a často sa opakujúci problém. Výber školy nebol konfrontovaný s osobnosťou človeka, ale prenechaný na okolie (rodičia, kamaráti, poloha školy...). Prenechať dôležité rozhodnutia na iných nie je väčšinou prospešné. Rozhodovania a rozhodnutia o svojom živote by mal vykonávať ten, koho sa týkajú – lebo každý bude žiť svoj život sám.

V ďalšej časti sa pozrieme na typické otázky súvisiace s témou výber školy a povolania.

youki 11. 4. 2014 4674
4,2 / 5 (hlasy: 11)

Diskusia k článku (0)