Ako na kreatívne myslenie

Kategórie: osobnostný rozvoj, tipy a triky

Kreatívne myslenie je úžasná schopnosť, ktorá zlepšuje kvalitu našich životov. Nejde o nič iné, ako hľadanie riešení na rôzne problémy. Často je na vyriešenie problému kreatívne myslenie dôležitejšie ako rozsiahle vedomosti. Preto sa oplatí v tomto smere pravidelne trénovať náš mozog.

Kreativita - kreatívny

Slovo kreatívny by sme mohli voľne prirovnať k slovu tvorivý. Slovenská Wikipédia označuje kreativitu ako schopnosť človeka vytvárať akékoľvek nové a pôvodné myšlienky, ktoré ich pôvodca prv nepoznal.

Keby sme hľadali vysvetlenie cez anglický Google, najčastejšie nájdeme tieto definície:

  • kreativita je kľúč k úspechu
  • kreativita je najvyššia forma inteligencie
  • kreativita je spôsob realizácie našich myšlienok a nápadov do skutočnosti
  • ...

Mnohé problémy a úlohy vyžadujú kreatívny spôsob rozmýšľania, najmä ak nie sú známe návody a postupy, ako ich vyriešiť. Ľudský mozog je svojim spôsobom lenivý a radšej sa spolieha na naučené vzorce správania, ktoré sa snaží používať pri riešení problémov. Ale nie je ťažké rozvíjať kreativitu a prinútiť náš mozog pracovať viac. Chce to len postupne vybudovať tento zvyk.

Prečo by sme mali rozvíjať svoju kreativitu?

Existujú dva druhy úloh. Úlohy v prvej skupine dokážeme vyriešiť pomocou známych postupov. Tieto postupy sa dokáže naučiť takmer ktokoľvek. Druhú skupinu úloh tvoria problémy, ktoré nemajú jednoznačné riešenie.

Uznávaný americký psychológ Robert J. Sternberg tvrdí, že stačia tri veci k tomu, aby sme mohli rozvíjať naše kreatívne myslenie:

  • nájsť príležitosti (problémy), ktoré chceme riešiť
  • nájsť dôvody, prečo by sme ich chceli riešiť
  • identifikovať odmenu, ktorú môžeme získať, keď problém vyriešime

Ak narazíme na nejaký problém, skúsme si ho otočiť na príležitosť. Kreatívni ľudia sa pozerajú na problémy inak, ako väčšina ľudí:

  1. vidia problém ako svoju príležitosť niečo zlepšiť
  2. viac riskujú a neboja sa zlyhania (nezabúdajme na to, že bez toho, aby sme spadli, by sme nikdy nenaučili chodiť)
  3. majú odvahu postaviť sa proti tým, ktorí tvrdia, že to nie je možné
  4. hľadajú možnosti ako prekonať prekážky, ktoré bežných ľudí odradia

Hľadanie nových riešení je základom inovácie. Bez inovácie by nebola kvalita nášho života na takej úrovni, ako je dnes. Preto sa hovorí, že myslenie je najlepšie platená činnosť na svete.

tansy 15. 5. 2014 3582
4,7 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (0)