Články v kategórii: geografia

Poznáte zaujímavosti o Mesiaci? Tento kvíz vás prevedie fascinujúcimi informáciami týkajucimi sa nášho Mesiaca. Odhalíte tajomnú históriu návštevníkov či vlastností objektu, ktorý tísicky rokov krúži nad našimi hlavami a okolo našej planéty Zem. Vedomosti o mesiaci skryté v niekoľkých otázkach...

Vedomostný kvíz o slovnom spojení Veselé Vianoce. Zvládnete určiť, ako správne povedať Veselé Vianoce v cudzích jazykoch? Vianočný kvíz v sebe skrýva tradičné vianočné želania v rôznych cudzích jazykoch, a vašou úlohou je správne identifikovať, o aký jazyk ide. Možno sa aj pri kvízovaní zapotíte (čo nemusí byť v zime na škodu :)

Ako dobre poznáte ostrovy? Vedomostný kvíz o ostrovoch overí vaše znalosti týkajúce sa najznámejších ostrovov a súostroví na našej planéte. Viete, že aj na Slovensku máme skutočný ostrov? Možno sa tiež dozviete, kde leží legendárny ostrov Atlantída.

Viete, aké prezývky majú krajiny? Každá krajina je niečím výnimočná. Mnohé krajiny a štáty majú svoje tradičné prezývky, ktoré získali na základe popularity k určitému objektu alebo udalosti. Poznáte, čím sú jednotlivé krajiny natoľko výnimočné, že sa stali vďaka nim známe vo svete a používajú sa aj pri ich označení? Otestujte sa, ako dobre poznáte...

Poznáte národné jedlá európskych krajín? Vedomostný kvíz nielen pre cestovateľov, ktorí radi skúšajú a spoznávajú domácu kuchyňu. Viete, v ktorom meste vám pripravia domáce golabky, varenyky či tsatsiki? Otestujte si svoje vedomosti v kvíze o jedení a národných jedlách, aby vás v reštaurácii nemohlo nič prekvapiť.

Viete, ako správne povedať dobrú chuť v štátoch Európy? Čas dovoleniek a cestovania sa blíži, a mnohí sa chystajú navštíviť rôzne Európske krajiny. Pred odchodom do zahraničia si môžete overiť jazykové vedomosti z tejto oblasti, aby ste vedeli správne zaželať dobrú chuť v každom kúte Európy :)

Blíži sa čas dovoleniek, a s ním pre mnohých aj cestovanie do zahraničia. Poďakovanie patrí k základným znalostiam slušnosti a slovnej zásoby, a preto by slová vďaky mali byť súčasťou našich vedomostí pred návštevou cuzdej krajiny. Vedeli by ste správne poďakovať v týchto európskych dovolenkových destináciách? 

Dnes tu máme náročnejší vedomostný kvíz pre fanúšikov geografie. Morské prúdy v moriach a oceánoch premiestňujú vodu z jedného miesta na druhé a ovplyňujú mnohé javy vrátane počasia na Zemi. Nasledujúce testové otázky o morských prúdoch overia vaše vedomosti o dianí najvýznamnejších z nich.

Dokážete identifikovať a rozpoznať vlajky európskych štátov? Tento vedomostný test zameraný na štátne vlajky by mal zvládnuť každý Európan. Otázky na priradenie vlajok a európskych štátov preveria vaše vedomosti - môžete sa pred odchodom na dovolenku uistiť, či vlajku štátov na našom kontinente dobre poznáte. 

Sekciu geografia sme prednedávnom rozšírili o množstvo nových testových otázok, ktoré sa týkajú amerických kontinentov. V tomto článku ponúkame krátku ochutnávku otázok, aby ste si mohli overiť svoje vedomosti ohľadom štátov a obyvateľstva Ameriky. Kto nebude s výsledkom spokojný, ďalšie otázky z geografie sú k dispozícii v spomínanej sekcii geogra...

Pozdrav je základ slušnosti. Viete správne pozdraviť obyvateľov z iných krajín v Európe? V dnešnom vedomostnom kvíze si môžete overiť, v ktorých európskych krajinách by ste zvládli úspešne pozdraviť. 

Čo je na Slovensku najvyššie, najdlhšie, najväčšie, najsevernejšie, najobjemnejšie alebo inak naj? V tomto vedomostnom kvíze sa pozrieme na rôzne kúty Slovenska, ktoré skrývajú niečo naj. 

Na Slovensku máme množstvo hradov, zámkov, kaštieľov a iných historických pamiatok, ktoré stoja za našu pozornosť. Mnohé z nich sú symbolmi regiónov a známe za hranicami Slovenska. V tomto vedomostnom kvíze bude úlohou identifikovať polohu a názov niektorých našich miest, ktoré sa oplatí poznať a spoznať.

Ako dobre poznáte našu planétu Zem? V tomto vedomostnom kvíze si môžete overiť znalosti o našej planéte. A nebude to jednoduché, nakoľko Zem skrýva množstvo zaujímavostí nielen na povrchu, ale aj vo vesmíre. Poznáte veľkosť Zeme či rýchlosť otáčania?

V druhej verzii kvízu na tému tradičné slovenské regióny máte za úlohu pomenovať región vyznačený na slepej mape Slovenska. Zvládnete lokalizovať regióny ako liptov, spiš, gemer, zamagurie, abov či ponitrie na slepej mape slovenskej republiky?

Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete je rozumné stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Aj na Slovensku je veľa miest, ktoré isto nepoznáte. Viete určiť názvy tradičných regiónov Slovenska? V rámci tohto kvízu je vašou úlohou identifikovať tradičné slovenské regióny na slepej mape Slovenska.

Na Slovensku máme viac ako 2900 obcí a každá ma svoj erb. V tomto kvíze sa pozrieme na erby najväčších slovenských miest a obcí. Vzhľadom na bohatú históriu Slovenska v súvislosti s používaním erbov je u nás heraldika rozšírená. Dokážete identifikovať erby našich krajských miest?

Počet ľudí žijúcich na našej planéte neustále rastie. V tomto zábavnom kvíze sa pozrieme na zaujímavé fakty a čísla týkajúce sa ľudskej populácie na Zemi. Viete koľko ľudí žije na našej planéte a aké sú odhady na zaľudnenosť v roku 2100? Otestujte si svoje vedomosti a možno sa aj niečo naučíte.

Voda je naším najcennejším artiklom, ktorý používame každý deň. Život na Zemi sa začal vo vode a všetko živé na našej modre plánete potrebuje vodu. Dokážete správne odpovedať na jednoduché testové otázky týkajúce sa vody? Otestujte si svoje vedomosti o vode v tomto zaujímavom kvíze.

Na Slovensku máme dvojmesačné letné prázdniny (približne 9 týždňov). Ako je tomu inde vo svete? V tomto článku sa pozrieme na dĺžku a obdobie letných prázdnin v zahraničí.