Články v kategórii: kvízy

V druhom vianočnom kvíze nájdete otázky týkajúce sa historických udalostí a náboženských tradícií, ktoré sa viažu na vianočné sviatky. Otestujte si svoje vedomosti z oblasti histórie týchto sviatkov. 

Posledný predvianočný víkend si môžete skrátiť vedomostným kvízom a testovými otázkami zameranými na vianočné tradície, zvyky a historické udalosti súvisiace s Vianocami. Dokážete správne odpovedať na vedomostné otázky týkajúce sa vianočného stromčeka, vianočných jaslí či farebného oblečenia tajuplnej osoby, ktorá nosí vianočné darčeky? 

Slovensko je pomerne mladá krajina. Éra novodobého samostatného Slovenska sa datuje len od roku 1993. Poznáte prvé Slovenky, prvých Slovákov či iné prvé míľniky našej krajiny? V nasledujúcom vedomostnom kvíze si môžete preveriť, kto sa považuje na Slovensku za prvú osobu alebo čo sa dá na Slovensku považovať za úplne prvé?

Máme tu posledný mesiac december a s ním tradičný decembrový zábavný kvíz. Poznáte decembrové porekadlá a pranostiky? V tomto vedomostnom kvíze si môžete vyskúšať overiť svoje znalosti týkajúce sa tiež záverečných vianočných dní.

Čo je na Slovensku najvyššie, najdlhšie, najväčšie, najsevernejšie, najobjemnejšie alebo inak naj? V tomto vedomostnom kvíze sa pozrieme na rôzne kúty Slovenska, ktoré skrývajú niečo naj. 

V tomto vedomostnom kvíze nadviažeme na predchádzajúci kvíz zameraný na akronymy. Tentoraz si bližšie overíme znalosti zo skratiek, ktoré používajú slovenské organizácie - najmä tie, na ktoré narazíte pri čítaní správ týkajúcich sa Slovenska.

V dnešnom kvíze si môžete overiť svoje znalosti z prostredia názvov svetových organizácií. Väčšina svetových organizácii je v textovej podobe uvádzaných najmä vo forme akronymu (skratky). Dokážete priradiť zaužívané skratky k správnym organizáciám?

S príchodom novembra prichádza novembrový zábavný kvíz, v ktorom sa tradične pozrieme na novembrové pranostiky a príslovia. Opäť si tak môžete otestovať svoje vedomosti týkajúce sa aktuálneho mesiaca.

Na Slovensku máme množstvo hradov, zámkov, kaštieľov a iných historických pamiatok, ktoré stoja za našu pozornosť. Mnohé z nich sú symbolmi regiónov a známe za hranicami Slovenska. V tomto vedomostnom kvíze bude úlohou identifikovať polohu a názov niektorých našich miest, ktoré sa oplatí poznať a spoznať.

V tomto vedomostnom kvíze si môžete overiť ako dobre poznáte významné ženské hrdinky, ktoré ovplyvnili dianie na svete: panovníčky, kráľovné, cárovné, spisovateľky, vedkyne či bojovníčky za lepšiu budúcnosť.

Máme tu mesiac október a s ním nový októbrový zábavný kvíz. Otestujte svoje vedomosti o októbri: októbrové príslovia, pranostiky na október, porekadlá či iné ľudové múdrosti našich predkov. Určite sa zabavíte a možno sa aj niečo naučíte.

Školský rok už je v plnom prúde, a v súvislosti s učením koluje množstvo motivačných múdrostí a citátov o vzdelávaní. Tie môžu aspoň trošku zvýšiť našu motiváciu vzdelávať sa, aj za súčasných náročných podmienok na školách. Dokážete identifikvoať nasledovné citáty slávnych mudrcov?

S príchodom septembra prichádza septembrový zábavný kvíz. Môžete si v rámci neho overiť svoje znalosti z pranostík, sviatkov a septembrových porekadiel, a dozvedieť sa aj iné zaujímavosti vzťahujúce sa na mesiac september.

Koľko farieb viete pomenovať? Existuje množstvo farebných odtieňov a veľa farieb má svoj názov. V tomto teste si môžete overiť vedomosti z oblasti identifikácie názvov farebných odtieňov. Po jeho absolvovaní odporúčame navštíviť našu encyklopédiu farieb.

Poznáte české názvy zvierat? Tento vedomostný test preverí, ako viete rozlišovať zvieratá po česky. Hoci väčšina slovnej zásoby týkajúcej sa českých zvierat znie podobne ako u nás, nájdu sa aj zákerné slová. Skúste si overiť svoje vedomosti z češtiny pred návštevou českej zoo. 

Už tu máme august a s ním tradičný augustový zábavný kvíz. Poznáte pranostiky, príslovia či múdrosti vzťahujúce sa na mesiac august? Svoje vedomosti o auguste si môžete overiť v tomto kvíze. A možno sa aj niečo naučíte.

Ako dobre poznáte našu planétu Zem? V tomto vedomostnom kvíze si môžete overiť znalosti o našej planéte. A nebude to jednoduché, nakoľko Zem skrýva množstvo zaujímavostí nielen na povrchu, ale aj vo vesmíre. Poznáte veľkosť Zeme či rýchlosť otáčania?

Mnoho ľudí sa dnes bojí jedla a vecí s jedlom spojených. Po úspešných kvízoch zameraných na stravovacie návyky a strachy tu máme pokračovanie – kvíz týkajúci sa obáv z jedla a jedenia. Počuli ste o chorobných obavách súvisiacich s jedením ako napríklad ortorexia či liporexia?

Poznáte jednotky najznámenjších fyzikálnych veličín? Svoje vedomosti si môžete overiť v tomto kvíze zameranom na základné fyzikálne jednotky ako teplo, hmotnosť, elektrický prúd, elektrické napätie, sila či výkon. 

V druhej verzii kvízu na tému tradičné slovenské regióny máte za úlohu pomenovať región vyznačený na slepej mape Slovenska. Zvládnete lokalizovať regióny ako liptov, spiš, gemer, zamagurie, abov či ponitrie na slepej mape slovenskej republiky?

Poznáte význam skratiek používaných v internetových diskusiách a v chate? S rozmachom chatovacích aplikácií postupne vznikali rôzne slovné skratky na zrýchlenie komunikácie v online svete. A keďže chatovanie na mobiloch je ešte namáhavejšie, používanie skratkových slov a akronymov je dnes bežné v každej písomnej diskusii.

Júl je plnom prúde a s ním prichádzajú nielen letné prázdniny, ale aj tradičný júlový kvíz zameraný na pranostiky a ďalšie významné júlové dni. Zvládnete doplniť pranostiky, ktoré sa viažu na mesiac júl? 

Vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete je rozumné stráviť tohtoročnú letnú dovolenku na Slovensku. Aj na Slovensku je veľa miest, ktoré isto nepoznáte. Viete určiť názvy tradičných regiónov Slovenska? V rámci tohto kvízu je vašou úlohou identifikovať tradičné slovenské regióny na slepej mape Slovenska.

Poznáte pomenovania potravín v českom jazyku? Vedeli by ste si vybrať a objednať jedlo v českej reštaurácii? Prirpavili sme pre vás vedomostný test na túto témy, aby ste si mohli overiť svoje vedomosti z českého jazyka predtým, ako si niečo objednáte.

Aj s vami plieskajú hormóny? Hormóny sú látky, ktoré vyvolávajú zmeny v celom našom organizme. Každý hormón má svoju funkciu v tele. Poznáte názvy najznámejších hormónov ako hormón šťastia, hormón nasýtenia alebo hormón hladu?

Dnes poznáme a rozlišujeme množstvo stravovacích štýlov. Vegetariáni, vegáni, vitariáni, frutariáni, pescetariáni, flexitariáni... vyznáte sa v týchto pojmoch? Priaznivci a odporcovia sa nás snažia neustále presvedčiť, prečo je ich stravovací štýl lepší ako iný. Ale k tomu je potrebné poznať ich pravidlá. Dokážete rozoznať rozdiely medzi nimi?

Na Slovensku máme viac ako 2900 obcí a každá ma svoj erb. V tomto kvíze sa pozrieme na erby najväčších slovenských miest a obcí. Vzhľadom na bohatú históriu Slovenska v súvislosti s používaním erbov je u nás heraldika rozšírená. Dokážete identifikovať erby našich krajských miest?

V dnešnom kvíze si opäť môžete overiť znalosti z pravopisu slovenčiny, tentokrát z písania i-y pri slovách, ktoré rovnako znejú, ale majú rôzny význam. Pred pár dňami sme napísali článok na tému pravopisu vybraných slov, ktoré sa niekedy píšu s mäkkým i, teraz si môžete svoje vedomosti otestovať.