Články v kategórii: osobnostný rozvoj

Konzultantka v oblasti vzdelávania prednáša o tom, ako pristupovať k štúdiu, ako sa efektívne vzdelávať a ako nájsť zmysel a motiváciu neustále sa vzdelávať. Učíme sa celý život, takže musíme spoznať zmysel učenia. Ako prednášajúca odkazuje: k čomu vám je, že niečo robíte, keď neviete, prečo to robíte?

Ak používaš neefektívne študijné stratégie, môžeš študovať ťažko a tvrdo a napriek tomu budeš dosahovať biedne výsledky. Hlavná myšlienka prednášky o učení s názvom ako správne študovať, ktorej autorom je Slavomír Tuleja.

Mnemotechnické pomôcky sú slovné, grafické či zvukové pamäťové pomôcky, ktoré slúžia pre lepšie naučenie a zapamätanie faktov. Minule sme si predstavili základné techniky učenia faktov, teraz sa bližšie pozrieme na využívanie mnemotechnických pomôcok pri učení faktov, ktoré sa ťažko pamätajú.

Pri učení sa občas nevyhneme faktom, ktoré je potrebné natlačiť do hlavy. Učenie vecí naspamäť (memorovanie) síce nie je vhodný spôsob učenia, ale existujú situácie, kde sa nedajú uplatniť štandardné metódy učenia s porozumením. Najmä fakty je potrebné namemorovať sa, napríklad: roky, hodnoty konštánt, vzorce, kategorizácia (členenie) pojmov, zozna...

Pri príprave materiálov k článkom o efektívnom učení som natrafila na niekoľko zaujímavých postrehov a rád, na ktoré sa oplatí upozorniť. V tomto článku ponúkam zaujímavé video na tému, ako odstrániť ťažkosti s učením.

Existuje niekoľko štýlov učenia, akýmy sa dokážeme naučiť nové vedomosti. Každý z nás (či už je žiak, študent alebo aj rodič) preferuje iný učebný štýl. Preto si musí každý vyskúšať, aké techniky učenia sú pre neho efektívne.

Mnohí si isto všimli, že najlepšie známky nemusia mať tí najmúdrejší študenti, dokonca ani študenti s najvyšším IQ. Nad touto zvláštnosťou vo vzdelávaní sa zamýšľa psychologička Angela Lee Duckworth, ktorá sa rozhodla nájsť kľúč k úspechu, ktorý by pokračoval aj po škole.

Kreatívne myslenie je úžasná schopnosť, ktorá zlepšuje kvalitu našich životov. Nejde o nič iné, ako hľadanie riešení na rôzne problémy. Často je na vyriešenie problému kreatívne myslenie dôležitejšie ako rozsiahle vedomosti. Preto sa oplatí v tomto smere pravidelne trénovať náš mozog.

V  pokračovaní série článkov na tému výber školy a povolania sa pozrieme na metódy, ktorými môžete nájsť odpovede na otázky súvisiace s hľadaním budúceho povolania. Pred výberom školy je výhodné, ak spoznáte aspoň približné okruhy oblastí, v ktorých by ste chceli po škole pôsobiť.

Vo všetkých dôležitých oblastiach života by sme sa chceli mať aspoň o trochu lepšie ako dnes. Čo iné si môžeme želať v novom roku? Každý chce dosiahnuť niečo, s čím bude spokojný a vďaka čomu bude šťastný. Aké sú teda oblasti života, na ktorých by nám malo najviac záležať?

Testy osobnosti sú dnes často súčasťou pohovorov do zamestnania, dokonca aj prihlášok na niektoré školy. Cieľom osobnostných testov je zistiť silné a slabé stránky našej osobnosti a štýl nášho myslenia a rozhodovania. Pozrime sa bližšie na význam testov osobnosti v porovnaní s vedomostnými testami.

Ak by sme hľadali jedno slovo, ktorým by sme mali opísať tento portál a jeho myšlienku, tak hlavným adeptom na tento titul je kaizen. Ide o filozofiu, podľa ktorej je potrebné neustále vylepšovať všetky oblasti svojho života - každodenná snaha o zlepšenie (sebazdokonaľovanie) vo všetkom, čo je pre nás dôležité. Teraz už asi viete, čo znamená symbol...