Články v kategórii: školstvo

Na Slovensku máme vysokoškolské vzdelanie rozdelené do troch stupňov štúdia. Každý stupeň vzdelania má svoj význam, hoci aj mnohí absolventi štúdia netušia, v čom spočíva rozdiel medzi nimi. Skúsme sa lepšie pozrieť na to, čo vlastne vysokoškolské vzdelanie na jednotlivých stupňoch prináša do života bežných absolventov vysokých škôl, a podľa čoho b...

Pomaly sa blíži čas podávania prihlášok na stredné či vysoké školy a mnoho študentov práve rieši, kam si podať prihlášku. Nie vždy sme však mali toľko možností na štúdium. Ešte pár rokov dozadu bol na území Slovenska len malý výber gymnázií či vysokých škôl. V tomto kvíze si môžete overiť svoje vedomosti ohľadom počiatkov na Slovensku.

Štátne skúšky sú neodmysliteľnou súčasťou ukončenia štúdia na vysokej škole. A keďže štúdium v súčasnosti prebieha dištančnou formou, aj štátne skúšky (štátnice) prebiehajú v online priestore. Podobný prístup plánujú využiť viaceré školy aj pre realizáciu prijímačiek.

Konzultantka v oblasti vzdelávania prednáša o tom, ako pristupovať k štúdiu, ako sa efektívne vzdelávať a ako nájsť zmysel a motiváciu neustále sa vzdelávať. Učíme sa celý život, takže musíme spoznať zmysel učenia. Ako prednášajúca odkazuje: k čomu vám je, že niečo robíte, keď neviete, prečo to robíte?

Sir Ken Robinson je okrem iného poradca pre vzdelávanie a populárny rečník na témy vzdelávania a školstva. Vo svojich prednáškach vtipne poukazuje na nedostatky školského systému a je autorom myšlienok ako škola zabíja tvorivosť či školstvo vyžaduje revolúciu. Bližšie si predstavíme jeho tri významné prednášky na konferencii TED.

V tomto článku si vysvetlíme myšlienku prevrátenej výučby – čo je to prevrátená výučba a prevrátená trieda. Zároveň sa pozrieme na alternatívne možnosti vzdelávania prostredníctvom vzdelávacích videí, keďže ide o čoraz populárnejšiu formu vzdelávania.

Ľudí s diplomom na Slovensku pribúda, čím sa zvyšuje podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Tento pomer sa zvyšuje aj napriek tomu, že je čoraz menej uchádzačov o štúdium na vysokej škole, keďže celkovo klesol počet narodených detí. Ako je to teda s úrovňou vzdelania na Slovensku?

Dokážete si predstaviť, ako by sme sa naučili rozprávať, keby nás neučili hovoriť rodičia, ale škola? Nad touto otázkou a niekoľkými podobnými sa zamýšľa konzultant pre vzdelávanie Oldřich Botlík v krátkej prednáške.