Články v kategórii: tipy a triky

Ak používaš neefektívne študijné stratégie, môžeš študovať ťažko a tvrdo a napriek tomu budeš dosahovať biedne výsledky. Hlavná myšlienka prednášky o učení s názvom ako správne študovať, ktorej autorom je Slavomír Tuleja.

Mnemotechnické pomôcky sú slovné, grafické či zvukové pamäťové pomôcky, ktoré slúžia pre lepšie naučenie a zapamätanie faktov. Minule sme si predstavili základné techniky učenia faktov, teraz sa bližšie pozrieme na využívanie mnemotechnických pomôcok pri učení faktov, ktoré sa ťažko pamätajú.

Pri učení sa občas nevyhneme faktom, ktoré je potrebné natlačiť do hlavy. Učenie vecí naspamäť (memorovanie) síce nie je vhodný spôsob učenia, ale existujú situácie, kde sa nedajú uplatniť štandardné metódy učenia s porozumením. Najmä fakty je potrebné namemorovať sa, napríklad: roky, hodnoty konštánt, vzorce, kategorizácia (členenie) pojmov, zozna...

Pri príprave materiálov k článkom o efektívnom učení som natrafila na niekoľko zaujímavých postrehov a rád, na ktoré sa oplatí upozorniť. V tomto článku ponúkam zaujímavé video na tému, ako odstrániť ťažkosti s učením.

Prechodom do vyššieho stupňa štúdia sa zvyšujú nároky na učenie – rozsah učiva aj náročnosť učiva sa zvyšuje. Či už ide o prechod do vyššieho ročníka alebo na novú školu, neustále je potrebné zvyšovať efektivitu učenia, ak chce študent držať krok s nárokmi na štúdium. Preto sa pokúsime zhrnúť niekoľko hlavných dôvodov, prečo učenie trvá dlho a ako ...

Veľa študentov zažilo situáciu, keď sa im práve učiť nechcelo. Z času na čas je to normálne, ale čo keď nechuť k učeniu pretrváva dlhší čas? Nedostatok motivácie k učeniu spôsobuje neustále odkladanie učenia a prehĺbenie zlej nálady pri pomyslení na učenie. Ako si teda vybudovať pozitívny postoj k učeniu?

Polovica úspechu pri učení sú dobre spravené poznámky. Tvorba poznámok z učebného textu nie je žiadna veda, hoci ich málo študentov považuje za dôležité. Kto si však dokáže vypracovať vlastné kvalitné poznámky, učenie mu zaberie oveľa menej času. Nasledujúce rady sa týkajú tvorby vlastných poznámok - ako ručne písaných poznámok, tak aj elektronický...

Kreatívne myslenie je úžasná schopnosť, ktorá zlepšuje kvalitu našich životov. Nejde o nič iné, ako hľadanie riešení na rôzne problémy. Často je na vyriešenie problému kreatívne myslenie dôležitejšie ako rozsiahle vedomosti. Preto sa oplatí v tomto smere pravidelne trénovať náš mozog.

Wikipédia je celosvetová internetová encyklopédia, ktorú už navštívil hádam každý pravidelný návštevník webu. Poskytuje veľké množstvo vzdelávacích informácií v najrôznejších svetových jazykoch. Je však bezpečné dôverovať týmto informáciám, ktoré môže napísať ktokoľvek?

S prípravou sekcie testy osobnosti sme sa rozhodli napísať návod, ako správne odpovedať na otázky a úlohy, ktoré sa v týchto testoch vyskytujú. Pre každého je cieľom napísať test čo najlepšie. Čo však v prípade, keď je nie je jasné, ktorá možnosť je správna a za koľko je bodov?

Ďalší článok o vyhľadávaní na Internete je opäť plný vzorových príkladov, ktoré odporúčame vyskúšať a otestovať. Vzdelávanie v tejto oblasti je prínosné, nakoľko sa tu dá nájsť veľa zaujímavých informácii nielen pre účely vzdelávania a učenia, ale aj každodenné potreby. S rastúcim počtom informácii rastie aj požiadavka vedieť lepšie tieto informáci...

Základom efektívneho učenia je nájsť informácie, z ktorých sa budeme učiť. Na Internete je toľko informácií na vzdelávanie, že by sme sa bez nástrojov na vyhľadávanie stratili. Vyhľadávače nám poskytujú množstvo zaujímavých funkcií. Preto si ukážeme tipy a triky, ktorými proces vyhľadávania na Internete zefektívnime.

V tomto stručnom návode sa zameriame na základné chyby, ktorých sa dopúšťajú študenti pri odpovedaní na testové otázky. Netýka sa to len kvízov na tomto webe, ale všeobecne pri vedomostných (a aj iných) testoch dochádza k zbytočnej strate bodov vplyvom niekoľkých, často sa opakujúcich faktorov.