Články v kategórii: učenie a vzdelávanie

Wikipédia je celosvetová internetová encyklopédia, ktorú už navštívil hádam každý pravidelný návštevník webu. Poskytuje veľké množstvo vzdelávacích informácií v najrôznejších svetových jazykoch. Je však bezpečné dôverovať týmto informáciám, ktoré môže napísať ktokoľvek?

Dnes si predstavíme slovenský vzdelávací portál oškole.sk. Je to prvá internetová škola, ktorá vznikla na Slovensku. Poskytuje študijné materiály online pre základné a stredné školy. Súčasťou sú aj testy na overenie získaných vedomostí.

Ďalší z kategórie webov poskytujúcich online vzdelávacie kurzy na Internete je edX. Opäť ide o univerzitný projekt poskytujúci vzdelávanie formou interaktívnych video prednášok. Nájdete tu množstvo vzdelávacích kurzov z rôznych oblastí.

Vo všetkých dôležitých oblastiach života by sme sa chceli mať aspoň o trochu lepšie ako dnes. Čo iné si môžeme želať v novom roku? Každý chce dosiahnuť niečo, s čím bude spokojný a vďaka čomu bude šťastný. Aké sú teda oblasti života, na ktorých by nám malo najviac záležať?

Mnohí už možno počuli o tom, že najbohatší ľudia sveta nemajú dokončenú vysokú školu alebo že ju nezvládli. Keďže sa niektorí z nás venujú poradenstvu v oblasti vzdelania a výberu školy, toto odôvodnenie počúvajú pomerne často. Ide však o zavádzajúcu a zle interpretovanú informáciu, preto si ju bližšie ozrejmíme.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa nám s pribúdajúcim vekom znižuje kapacita pamäte a schopnosť učiť sa nové veci? Väčšina ľudí si toho všimne pár rokov po ukončení školy. Efektivita, akou sme sa schopní učiť počas pravidelného štúdia je vyššia práve preto, že je náš mozog pravidelne zaťažovaný.

Ďalší článok o vyhľadávaní na Internete je opäť plný vzorových príkladov, ktoré odporúčame vyskúšať a otestovať. Vzdelávanie v tejto oblasti je prínosné, nakoľko sa tu dá nájsť veľa zaujímavých informácii nielen pre účely vzdelávania a učenia, ale aj každodenné potreby. S rastúcim počtom informácii rastie aj požiadavka vedieť lepšie tieto informáci...

Základom efektívneho učenia je nájsť informácie, z ktorých sa budeme učiť. Na Internete je toľko informácií na vzdelávanie, že by sme sa bez nástrojov na vyhľadávanie stratili. Vyhľadávače nám poskytujú množstvo zaujímavých funkcií. Preto si ukážeme tipy a triky, ktorými proces vyhľadávania na Internete zefektívnime.

Pojem e-learning (elektronické vzdelávanie) je proces učenia, ktorý využíva informačné a komunikačné technológie. Nejde len o vzdelávanie na internete. Elektronické vzdelávanie je oveľa rozsiahlejšie a neustále sa rozširuje. Skúsme si aspoň v skratke zhrnúť, čo nám prinášajú technológie v oblasti elektronického vzdelávania a čo e-learning vlastne z...

Na internete možno nájsť množstvo užitočných stránok zameraných na elektronické vzdelávanie. Vďaka moderným technológiám už dnes nie je problém sledovať prednášky z najznámejších univerzít sveta online a úplne zadarmo. Vzdelávanie cez internet a e-learning už dávno začali konkurovať návštevám knižníc. Pozrime sa na niektoré weby, ktoré umožňujú vzd...

Dokážete určiť rozdiel medzi údajom, informáciou či znalosťou? Pre pochopenie niektorých našich článkov je potrebné porozumieť pojmom z informačnej pyramídy. Informačná pyramída tvorí základ kategorizácie všetkého, čo sa učíme. V tomto článku sa pokúsime jednoducho vysvetliť jednotlivé poschodia tejto hierarchie.

Každý jedinec je od svojho narodenia ovplyvňovaný dianím vo svojom okolí. Formovanie v skoršom veku je kľúčové a výrazne ovplyvňuje naše činnosti, myslenie, konanie, návyky a celkovo naše správanie. S pribúdajúcimi rokmi síce pribúdajú vlastné skúsenosti, ale učenie nových vecí sa stáva čoraz náročnejšie a vyžaduje viac úsilia. Ako je to ale s naši...

Ak by sme hľadali jedno slovo, ktorým by sme mali opísať tento portál a jeho myšlienku, tak hlavným adeptom na tento titul je kaizen. Ide o filozofiu, podľa ktorej je potrebné neustále vylepšovať všetky oblasti svojho života - každodenná snaha o zlepšenie (sebazdokonaľovanie) vo všetkom, čo je pre nás dôležité. Teraz už asi viete, čo znamená symbol...