Články v kategórii: vysoké školy

Na Slovensku máme vysokoškolské vzdelanie rozdelené do troch stupňov štúdia. Každý stupeň vzdelania má svoj význam, hoci aj mnohí absolventi štúdia netušia, v čom spočíva rozdiel medzi nimi. Skúsme sa lepšie pozrieť na to, čo vlastne vysokoškolské vzdelanie na jednotlivých stupňoch prináša do života bežných absolventov vysokých škôl, a podľa čoho b...

Pomaly sa blíži čas podávania prihlášok na stredné či vysoké školy a mnoho študentov práve rieši, kam si podať prihlášku. Nie vždy sme však mali toľko možností na štúdium. Ešte pár rokov dozadu bol na území Slovenska len malý výber gymnázií či vysokých škôl. V tomto kvíze si môžete overiť svoje vedomosti ohľadom počiatkov na Slovensku.

Štátne skúšky sú neodmysliteľnou súčasťou ukončenia štúdia na vysokej škole. A keďže štúdium v súčasnosti prebieha dištančnou formou, aj štátne skúšky (štátnice) prebiehajú v online priestore. Podobný prístup plánujú využiť viaceré školy aj pre realizáciu prijímačiek.

Mnoho študentov nedokončí vysokú školu len preto, že majú nesprávne predstavy o štúdiu. Alebo nevedia, čo by sa mali na vysokej škole naučiť, čo by mala vyšoká škola učiť a ako by sa teda mali aj oni učiť. Úspešné zvládnutie štúdia na vysokej škole často súvisí s očakávaniami študenta a jeho schopnosťou prispôsobiť sa požiadavkám, ktoré škola kladi...

Ľudí s diplomom na Slovensku pribúda, čím sa zvyšuje podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Tento pomer sa zvyšuje aj napriek tomu, že je čoraz menej uchádzačov o štúdium na vysokej škole, keďže celkovo klesol počet narodených detí. Ako je to teda s úrovňou vzdelania na Slovensku?

V tejto časti seriálu o tom, ako si vybrať školu a povolanie, sa zameriame na výber školy. Poskytneme nápady a naše názory, ako je vhodné postupovať pri výbere strednej alebo vysokej školy a na čo si dať pri výbere školy pozor.

V  pokračovaní série článkov na tému výber školy a povolania sa pozrieme na metódy, ktorými môžete nájsť odpovede na otázky súvisiace s hľadaním budúceho povolania. Pred výberom školy je výhodné, ak spoznáte aspoň približné okruhy oblastí, v ktorých by ste chceli po škole pôsobiť.

Prinášame súhrn najčastejšie sa vyskytujúcich otázok a výrokov, ktoré súvisia s témou výber školy a príprava na povolanie. Zoznam sme pripravili na základe našich skúseností a informácií od ľudí, ktorí sa venujú poradenstvu v oblasti výberu školy. Odpovede a komentáre vychádzajú z našich názorov.

Sú rozhodnutia, ktoré majú veľký vplyv na náš život. Jedným z nich je výber školy a budúceho povolania. Málokto má to šťastie, že sa dokáže rýchlo a jasno rozhodnúť v čase, keď je to potrebné. Žiaci sú málo vedení k tomu, aby uvažovali o svojej budúcnosti zodpovedne, čo má často nežiaduce následky.

Kedy sa oplatí študovať na vysokej škole? Na problém sa pozrieme z pohľadu študenta – do akej miery sa oplatí bojovať o vysokoškolský titul na základe toho, akým štýlom chce študent školu absolvovať.

Veľa maturantov sa nevie rozhodnúť, čo po ukončení strednej školy. Oplatí sa študovať na vysokej škole? Každé rozhodnutie, ktoré má ovplyvniť celý život je náročné.

Pomerne často sa stretávam so študentmi, ktorí nemajú tušenie, ako vyzerá štúdium na vysokej škole. Nie všetci rodičia majú s vysokými školami skúsenosti a často už ide o neaktuálne informácie. Preto sme pripravili stručný manuál pre tých, ktorí sa chystajú na vysokú školu a nemajú sa koho spýtať na priebeh štúdia. 

Mnohí už možno počuli o tom, že najbohatší ľudia sveta nemajú dokončenú vysokú školu alebo že ju nezvládli. Keďže sa niektorí z nás venujú poradenstvu v oblasti vzdelania a výberu školy, toto odôvodnenie počúvajú pomerne často. Ide však o zavádzajúcu a zle interpretovanú informáciu, preto si ju bližšie ozrejmíme.

Každý rok klesá počet podaných prihlášok so žiadosťou o štúdium na slovenskej vysokej škole. Tento rok nastane prvýkrát situácia, kedy bude počet uchádzačov nižší ako plánovaný počet prijatých študentov. Teoreticky sa tak dostane na vysokú školu každý študent, kto prejaví záujem.