Články v kategórii: citáty a múdrosti

Výber citátov a múdrostí. Otestujte sa, ako dobre poznáte populárne citáty a múdrosti. Vedomostný kvíz na naštartovanie dňa a donútenie mozgu, aby začal rozmýšľať :)

Niektoré latinské výroky sa stali natoľko populárne, že sa dnes používajú aj v našom jazyku, dokonca aj v bežnej hovorenej reči. Dokážete správne interpretovať, čo nasledovné latinské citáty a výroky znamenajú?

Latinské citáty a múdrosti počul asi každý z nás. Ale nie vždy si ľahko vybavíme slovenský význam. Dokážete správne určiť slovenský význam týchto latinských citátov? Overte si svoje vedomosti z najznámejších latinských citátov. 

Poznáte zimné pranostiky a porekadlá? Prichádza obdobie zimy, a tak si môžete overiť svoje vedomosti týkajúce sa múdrostí, porekadiel, pranostík a povier pre zimu. Zimný zábavný kvíz je tu pre otestovanie vašich vedomostí o nadchádzajúcich zimných dňoch a dlhých zimných nociach.

Porekadlá sú múdrosti našich predkov. Niektoré sa omieľajú dookola, no niektoré sú menej známe. Ako dobre poznáte tradičné slovenské porekadlá a koľko z nich sa vám podarí správne doplniť? Otestujte si svoje znalosti z tradičných ľudových múdrostí. 

Ako dobre poznáte jesenné pranostiky a porekadlá? Prichádza jeseň, čas overiť si svoje vedomosti týkajúce sa jesenných múdrostí, porekadiel, pranostík a povier. Viete čo si pre vás jeseň pripravila? Jesenný zábavný kvíz je tu na otestovanie vedomostí o nadchádzajúcich jesenných dňoch.

Poznáte letné pranostiky a porekadlá? Prichádza leto, a tak si môžete overiť svoje vedomosti týkajúce sa letných múdrostí. Letný zábavný kvíz je tu pre otestovanie vašich vedomostí o nadchádzajúcich letných dňoch.

Začína sa astronomická jar a s ňou prvé jarné dni. Poznáte jarné pranostiky a porekadlá? V tomto zábavnom vedomostom kvíze si môžete overiť svoje vedomosti týkajúce sa jarných múdrostí. Jarný zábavný kvíz je tu pre vás.

S príchodom mesiaca apríl prichádza aprílový zábavný kvíz. V ňom si už tradične môžete overiť svoje vedomosti týkajúce sa pranostík a porekadiel vzťahujúcich sa na mesiac apríl.

S príchodom mesiaca marec vychádza zábavný marcový kvíz. Overte si svoje vedomosti týkajúce sa marcových porekadiel, pranostík, sviatkov či ďalších udalostí súvisiacich s mesiacom marec.

Máme tu druhý mesiac v roku 2021 a s ním tradičný februárový zábavný kvíz, v ktorom si môžete otestovať svoje vedomosti týkajúce sa februárových pranostík, porekadiel, sviatkov či ďalších javov súvisiacich s mesiacom február.

S príchodom januára prichádza tradičný zábavný januárový kvíz. V ňom sa okrem iného môžete otestovať, aké sú vaše vedomosti týkajúce sa januárových pranostík, porekadiel, sviatkov či ďalších javov súvisiacich s mesiacom január.

Máme tu posledný mesiac december a s ním tradičný decembrový zábavný kvíz. Poznáte decembrové porekadlá a pranostiky? V tomto vedomostnom kvíze si môžete vyskúšať overiť svoje znalosti týkajúce sa tiež záverečných vianočných dní.

S príchodom novembra prichádza novembrový zábavný kvíz, v ktorom sa tradične pozrieme na novembrové pranostiky a príslovia. Opäť si tak môžete otestovať svoje vedomosti týkajúce sa aktuálneho mesiaca.

Máme tu mesiac október a s ním nový októbrový zábavný kvíz. Otestujte svoje vedomosti o októbri: októbrové príslovia, pranostiky na október, porekadlá či iné ľudové múdrosti našich predkov. Určite sa zabavíte a možno sa aj niečo naučíte.

Školský rok už je v plnom prúde, a v súvislosti s učením koluje množstvo motivačných múdrostí a citátov o vzdelávaní. Tie môžu aspoň trošku zvýšiť našu motiváciu vzdelávať sa, aj za súčasných náročných podmienok na školách. Dokážete identifikvoať nasledovné citáty slávnych mudrcov?

S príchodom septembra prichádza septembrový zábavný kvíz. Môžete si v rámci neho overiť svoje znalosti z pranostík, sviatkov a septembrových porekadiel, a dozvedieť sa aj iné zaujímavosti vzťahujúce sa na mesiac september.

Už tu máme august a s ním tradičný augustový zábavný kvíz. Poznáte pranostiky, príslovia či múdrosti vzťahujúce sa na mesiac august? Svoje vedomosti o auguste si môžete overiť v tomto kvíze. A možno sa aj niečo naučíte.

Júl je plnom prúde a s ním prichádzajú nielen letné prázdniny, ale aj tradičný júlový kvíz zameraný na pranostiky a ďalšie významné júlové dni. Zvládnete doplniť pranostiky, ktoré sa viažu na mesiac júl? 

Kvíz o júni: poznáte významné júnové dni, júnové pranostiky a historické povery vzťahujúce sa na mesiac jún? Otestujte sa zo svojich znalostí formou zábavného kvízu o najdôležitejších júnových dňoch.

Máj už je v plnom prúde, a tak je na čase si o ňom niečo povedať. V tomto oddychovom kvíze sa pozrieme na pranostiky a významné dni mesiaca máj. Koľko pranostík a mýtov o máji poznáte?