Vzdelanie, vysoké školy a milionári - aká je pravda?

Kategórie: vysoké školy, učenie a vzdelávanie, zaujímavosti

Mnohí už možno počuli o tom, že najbohatší ľudia sveta nemajú dokončenú vysokú školu alebo že ju nezvládli. Keďže sa niektorí z nás venujú poradenstvu v oblasti vzdelania a výberu školy, toto odôvodnenie počúvajú pomerne často. Ide však o zavádzajúcu a zle interpretovanú informáciu, preto si ju bližšie ozrejmíme.

Ak sa rozhodujete, či ísť na vysokú školu, možno hľadáte aj súvislosti medzi vzdelaním, absolvovaním vysokej školy a finančným bohatstvom. Na tomto webe sa snažíme okrem iného dokázať, že vzdelanie je dôležité a súvisí s bohatším životom (aj z finančnej stránky). Súvislosť medzi vzdelaním a vlastnením univerzitného titulu je samostatná kapitola, avšak mnoho ľudí svoje odôvodnenie neštudovať na vysokej škole obhajuje aj tým, že najbohatší ľudia sveta vysokú školu nemajú (údajne).

Najbohatší ľudia sveta

Najskôr sa treba pozrieť na to, kto sú najbohatší ľudia sveta, aby sme mohli potvrdiť alebo vyvrátiť súvislosť medzi bohatstvom a univerzitným vzdelaním. Medzi najbohatšími ľuďmi sveta (z roku 2013) sú totiž ľudia, ktorí prišli k majetku vďaka dedičstvu či rodine. Týchto samozrejme vynechávame – pozrieme sa len na ľudí, ktorí prišli k bohatstvu vďaka svojej hlave. Ďalej je tam minimálne jeden človek, ktorý nemohol študovať z finančných dôvodov. A možno budete prekvapení, nájdeme tam aj nadpriemerne úspešných študentov. Warren Buffet prešiel univerzitou ako jeden z najlepších študentov (zvládol ju za 3 roky a popri tom podnikal). Rovnako aj David Koch je úspešný absolvent univerzity a patrí medzi najbohatších mužov našej planéty.

Kto sú tí boháči, ktorí nemajú vysokú školu?

Ľudia, kvôli ktorým vznikol tento mýtus sú:

  • Larry Ellison (spoluzakladateľ a riaditeľ spoločnosti Oracle),
  • Bil Gates (zakladateľ firmy Microsoft),
  • Mark Zuckerberg (zakladateľ siete Facebook),
  • Steve Jobs (zakladateľ firmy Apple),
  • Lary Page a Sergej Brin (zakladatelia Googlu).

Niektorí z nich nie sú v TOP 10, ale „len“ v TOP 25. Podstatné však je, že toto sú oni – milionári, o ktorých sa hovorí, že nedokončili školu.

Lary Page a Sergej Brin sú síce považovaní za študentov, ktorí neukončili školu, lenže oni neukončili až tretí (doktorandský) stupeň. Prvé dva zvládli, čiže obaja sú vyštudovaní inžinieri. Asi všetci vedia, že sú bohatí vďaka vyhľadávaču Google. Menej ľudí však vie, že Google bol ich študentský projekt, ktorý riešili ako univerzitné zadanie. Bez štúdia na univerzite by Google nevznikol a doteraz jeho časť patrí univerzite.

Bill Gates a Mark Zuckerberg patria do kategórie študentov, ktorí štúdium prerušili dobrovoľne. Facebook aj počiatky firmy Microsoft však vznikli počas štúdia týchto študentov na univerzite. Vznikli aj vďaka podpore zo strany ich spolužiakov. A čo Steve Jobs? V pamätnom prejave na Standfordskej univerzite sa priznal, ako veľmi ho inšpirovali prednášky pri návrhu prvého počítača.

Čo majú tieto úspechy spoločné? Všetky začali svoju éru v období počas štúdia na univerzite a inak by pravdepodobne nevznikli.

 

Milionári bez univerzitného vzdelania

Je naozaj pravda, že niektorí milionári ukončili školu predčasne (konkrétne traja z prvej desiatky najbohatších ľudí: Steve Jobs, Bill Gates a Larry Ellison). Netreba ale zabúdať, že ich úspech je spojený so štúdiom na univerzite. Okrem toho podnikajú v oblasti informačných technológií a táto oblasť je na školách najviac pozadu. Stále si myslíte, že sa oplatí brať týchto pár príkladov tak vážne?

Záverečné zhrnutie:

  • Medzi najbohatšími ľuďmi sveta sú aj takí, ktorí neukončili štúdium, ale to neznamená, že by boli menej úspešní, keby ju ukončili.
  • Vysoká škola pomohla k úspechu aj tým, ktorí ju neukončili. Dokonca by bez nej mnohí tak úspešní ani neboli.
  • Rebríček TOP 10 ľudí na svete netreba brať vážne, nakoľko to nie je len o talente. Netvrdíme, že nie je možné stať sa milionárom, ale až tak vysoko to dotiahne fakt len 10 ľudí zo siedmych miliárd :)
Admin 22. 12. 2013 3702
4,0 / 5 (hlasy: 9)

Diskusia k článku (0)