Vzdelávanie na internete: Academic Earth

Kategórie: prednášky, e-learning

Na pôde každej univerzity vzniká veľa zaujímavých prednášok. Mnohé z najprestížnejších univerzít už dlhšiu dobu svoje prednášky pre vzdelávacie účely nahrávajú a veľa z nich je dostupných na Internete. E-learning projekt s názvom Academic Earth je agregátor voľne dostupných prednášok určených na vzdelávanie.

Charakteristika vzdelávacieho webu

Na webe je k dispozícii množstvo odkazov na prednášky aj celé kurzy. V súčasnosti nájdete prednášky z viac ako 45 univerzít z najrôznejších kútov sveta. K tým najprestížnejším patria:

  • Americké univerzity: Harward, Stanford, MIT
  • Britské univerzity: Oxford, Cambridge
  • Austrálske univerzity: Univerzita v Sydney
  • Indické univerzity: technické univerzity v mestách Dillí a Čanaj
  • a mnohé ďalšie

Ide o vedomostné kurzy z mnohých oblastí ako napríklad matematika, fyzika, astronómia, filozofia, história, manažment, marketing a mnoho ďalších. Počet prednášok rastie rýchlym tempom. Je to v súčasnosti asi najrýchlejšie rastúci e-learning web zameraný na vzdelávanie prostredníctvom odborných videí.

Princíp elektronického vzdelávania a dostupnosť prednášok

Všetky vzdelávacie kurzy sú dostupné kedykoľvek online a zadarmo. Na rozdiel od projektu Coursera nie je potrebná registrácia, ale nie všetky videá sú priamo súčasťou webu. Na webe nájdete aj odkazy na stránky, kde sa dajú videá pozrieť a na týchto odkazovaných stránkach sa niekedy registrovať musíte. Celkovo ide o rôzne formáty vzdelávania od nahrávok z univerzitného prostredia (nahrávky prednášok v škole) po digitálne spracované prednášky určené špeciálne pre elektronické vzdelávanie - výklad učiva na elektronickej tabuli. Mnohé videá sú umiestnené na serveroch ako Youtube či Vimeo.

Portál je členený na niekoľko hlavných sekcií:

  • Online college courses: zoznam vzdelávacích kurzov triedených podľa kategórií vedomostných oblastí
  • Universities: výpis kurzov radených podľa univerzít, na ktorých boli prednášky vytvorené
  • Playlists: výpis najzaujímavejších študijných videí
  • Video electives:  upútavky alebo akési úvodné informácie k jednotlivým prednáškam, ktorých účelom je najmä predstaviť tieto kurzy a vyvolať záujem o vzdelávanie a ich sledovanie

E-learning web - zhrnutie

V podstate ide o web, ktorý združuje odborné prednášky a vzdelávacie videá z rôznych vedomostných oblastí. Prednášky sú prehľadne kategorizované a neustále pribúdajú nové. So zvyšovaním obsahu sa z webu stáva silný nástroj na vyhľadávanie prednášok pre potreby vzdelávania cez Internet. Už si stačí len vybrať vedomostnú oblasť, v ktorej si chceme rozšíriť naše vedomosti a začať aktívne študovať.

Admin 29. 10. 2013 1284
3,5 / 5 (hlasy: 8)

Diskusia k článku (0)