Zvieracie podstatné mená – skloňovanie a pravopis

Kategórie: slovenčina

V tomto článku vysvetlíme používanie zvieracích podstatných mien v slovenčine. Už od spustenia slovníka tvarov slovenských slov evidujeme pravidelne nejasnosti týkajúce sa správneho skloňovania zvieracích slov (napr. tvary slov psy alebo psi, medvede alebo medvedi, holuby alebo holubi a podobne). Keďže používanie zvieracích podstatných mien je v slovenčine pre mnohých zložité, pokúsime sa ozrejmiť gramatické pravidlá písania týchto slov.

TIP: ak si myslíte, že pravidlá pre písanie zvieracích podstatných mien ovládate, skúste si najskôr spraviť pravopisné cvičenie na zvieracie podstatné mená v sekcii pravopisné cvičenia.

Pri určovaní tvarov zvieracích podstatných mien je potrebné rozlišovať rod, číslo a pád. Na základe týchto vlastností vieme určiť pravidlá písania prípon. Vo všeobecnosti sú problematické gramatické pravidlá a tvary zvieracích podstatných mien v týchto situáciách:

  • zvieracie podstatné mená mužského rodu: písanie i/y na konci slova v nominatíve množného čísla (napr. psi / psy,  holubi / holuby, orli / orly …)
  • zvieracie podstatné mená mužského rodu: písanie y/e na konci slova v nominatíve množného čísla (medvedi / medvede, papagáji / papagáje)
  • rozlišovanie tvarov životných a neživotných zvieracích podstatných mien (napr. vtáci / vtáky, vlci / vlky)
  • zvieracie podstatné ženského rodu: písanie i/y na konci slova podľa pádu (napr. husi, nie husy)

Zvieracie podstatné mená mužského rodu

Pravdepodobne najviac mätúce sú zvieracie mená mužského rodu, keďže je potrebné rozlišovať, či ide o životné alebo neživotné podstatné meno. Pre životné zvieracie podstatné mená mužského rodu používame len vzor chlap. Pre neživotné podstatné mená používame vzory dub aj stroj. Vzor hrdina sa pre zvieracie podstatné mená nepoužíva. Vo všeobecnosti platí, že keď sa bavíme o zvieratách, aplikujeme vzory neživotných podstatných mien dub a stroj (aj keď to môže znieť divne a pre mnohých z nás sú zvieratá živé tvory, skloňujú sa ako neživotné). A načo nám je teda vzor chlap? Zvláštnosťou slovenčiny je, že častokrát používame zvieracie podstatné meno tak, že ním v skutočnosti myslíme človeka – a práve vtedy skloňujeme slovo ako životné podstatné meno. Ako príklad môžeme uviesť slovné spojenie Slovenskí sokoli, kedy pod slovom sokoli nemyslíme zvieratá, ale ľudí (slovenskí sokoli sa používa napríklad ako prezývka pre slovenské futbalové mužstvo alebo pre členov spolku Sokol).

Podľa viacerých príručiek slovenského pravopisu sa uvádza, že zvieracie podstatné mená sa skloňujú v jednotnom čísle podľa vzorov neživotných podstatných mien a v množnom platí buď dvojtvar, alebo sa skloňujú len podľa vzoru chlap. Aj keď toto pravidlo znie mierne odlišne v porovnaní s tým, čo píšeme vyššie, nespôsobuje to konflikt, lebo v jednotnom čísle je pri zvieracích podstatných menách rozdiel v skloňovaní len pri cudzích slovách. Toto je aj dôvod, prečo v našom slovníku slovenských tvarov slov občas nie je vyplnený stĺpec pre jednotné alebo množné číslo.

Zhrnutie:

  • ak pri použití zvieracieho podstatného mena myslíme zviera, skloňujeme tvary slova v množnom čísle podľa vzorov dub a stroj: dva psy, dva vlky, vtáky, holuby, sokoly, orly, slony, medvede, jelene ...
    • ak sa slovo v základnom tvare končí na mäkkú spoluhlásku (medveď, jeleň, jež, kôň), v množnom čísle sa dáva prípona -e (ježe, medvede, jelene, kone)
    •  ak sa slovo končí na obojakú alebo tvrdú spoluhlásku (vták, vlk, slon, jastrab), tak sa v množnom čísle dáva prípona -y (stále platí, že myslíme zviera): vtáky, vlky, slony, jastraby ..
  • ak ide o prenesený význam, a myslíme tým človeka, skloňujeme tvary slova v množnom čísle podľa vzoru chlap: dvaja psi, vlci, vtáci, holubi, sokoli, orli, sloni, medvedi, jeleni ...  (hoci niektoré tvary možno ani nie sú v slovníku)
  • v jednotnom čísle sa skloňujú zvieracie podstatné mená rovnako bez ohľadu na to, či ide o zviera alebo človeka – podľa vzoru chlap

Pre vzorové príklady uvádzame ukážkové tabuľky tvarov niektorých slov.

Zvieracie podstatné mená zakončené na tvrdú alebo obojakú spoluhlásku

jednotné číslo (vzor chlap)

pádtvary slova vlktvary slova sokoltvary slova vtáktvary slova pes
Nominatív vlk sokol vták pes
Genitív vlka sokola vtáka psa
Datív vlkovi sokolovi vtákovi psovi
Akuzatív vlka sokola vtáka psa
Lokál vlkovi sokolovi vtákovi psovi
Inštrumentál vlkom sokolom vtákom psom

množné číslo, životné (vzor chlap) – v množnom čísle zakončenie na mäkké i

pádtvary slova vlktvary slova sokoltvary slova vtáktvary slova pes
Nominatív vlci sokoli vtáci psi
Genitív vlkov sokolov vtákov psov
Datív vlkom sokolom vtákom psom
Akuzatív vlkov sokolov vtákov psi
Lokál vlkoch sokoloch vtákoch psoch
Inštrumentál vlkmi sokolmi vtákmi psami

množné číslo, neživotné (vzor dub)

pádtvary slova vlktvary slova sokoltvary slova vtáktvary slova pes
Nominatív vlky sokoly vtáky psy
Genitív vlkov sokolov vtákov psov
Datív vlkom sokolom vtákom psom
Akuzatív vlky sokoly vtáky psy
Lokál vlkoch sokoloch vtákoch psoch
Inštrumentál vlkmi sokolmi vtákmi psami

Zvieracie podstatné mená zakončené na mäkkú spoluhlásku

Jednotné číslo – životné (vzor chlap)

pádtvary slova jeleňtvary slova medveďtvary slova jež
Nominatív jeleň medveď jež
Genitív jeleňa medveďa ježa
Datív jeleňovi medveďovi ježovi
Akuzatív jeleňa medveďa ježa
Lokál jeleňovi medveďovi ježovi
Inštrumentál jeleňom medveďom ježom

Množné číslo – životné (vzor stroj)

pádtvary slova jeleňtvary slova medveďtvary slova jež
Nominatív jelene medvede ježe
Genitív jeleňov medveďov ježov
Datív jeleňom medveďom ježom
Akuzatív jelene medvede ježe
Lokál jeleňoch medveďoch ježoch
Inštrumentál jeleňmi medveďmi ježmi

Množné číslo – životné (vzor chlap)

pádtvary slova jeleňtvary slova medveďtvary slova jež
Nominatív jeleni medvedi ježi*
Akuzatív jeleňov medveďov ježov*

V tabuľke uvádzame len pády Nominatív a Akuzatív, lebo v ostatných pádoch je skloňovanie totožné bez ohľadu na to, či ide o tvar životného alebo neživotného podstatného mena.

*Pozn. slovo ježi ako množné číslo podstatného mena nie je často uvedené v slovníkoch.

Zvery alebo zveri (tá zver a ten zver)

Keď už sme si tu vymenovali takmer celý zverinec, pozrime sa ešte na slovo zver. Myslíte si, že je slovo zver mužského rodu alebo ženského? Slovo zver v slovenčine skloňujeme podľa troch rôznych vzorov.

Aby toho nebolo málo, v slovenčine máme ešte takúto zvláštnosť. Slovo zver môže byť napísané ako v mužskom rode (ten zver), tak aj v ženskom rode (tá zver). Skloňovanie je v každom z týchto prípadov rozdielne. A keďže sa v mužskom rode môže skloňovať ako neživotné (vzor dub) aj ako životné (vzor chlap), tak si ukážme všetky možnosti.

Zver – ženský rod, vzor kosť

pádjednotné číslomnožné číslo
Nominatív zver zveri
Genitív zveri zverí
Datív zveri zveriam
Akuzatív zver zveri
Lokál zveri zveriach
Inštrumentál zverou zverami

Zver – mužský rod, vzory chlap a Zver – mužský rod, vzory chlap a dub

pádjednotné číslo chlapmnožné číslo – dubmnožné číslo – chlap (rozdielne tvary)
Nominatív zver zvery zveri
Genitív zvera zverov  
Datív zverovi zverom  
Akuzatív zvera zvery zverov
Lokál zverovi zveroch  
Inštrumentál zverom zvermi  

Tu tiež platí, že slovo zver sa nezvykne veľmi často uvádzať v množnom čísle ako životné podstatné meno, ale teoreticky máme túto možnosť (ach tí zveri).

tansy 15. 4. 2020 27559
5,0 / 5 (hlasy: 8)

Diskusia k článku (0)