Články v kategórii: e-learning

V priebehu posledných týždňov sme pridali stovky nových vzdelávacích videí z rôznych oblastí. Najmä v súvislosti so súčasnou situáciou je digitálny vzdelávací odkaz veľmi užitočný, keďže vzdelávanie z domu neustále visí vo vzduchu.

Štátne skúšky sú neodmysliteľnou súčasťou ukončenia štúdia na vysokej škole. A keďže štúdium v súčasnosti prebieha dištančnou formou, aj štátne skúšky (štátnice) prebiehajú v online priestore. Podobný prístup plánujú využiť viaceré školy aj pre realizáciu prijímačiek.

Dnes si predstavíme slovenský vzdelávací portál oškole.sk. Je to prvá internetová škola, ktorá vznikla na Slovensku. Poskytuje študijné materiály online pre základné a stredné školy. Súčasťou sú aj testy na overenie získaných vedomostí.

Ďalší z kategórie webov poskytujúcich online vzdelávacie kurzy na Internete je edX. Opäť ide o univerzitný projekt poskytujúci vzdelávanie formou interaktívnych video prednášok. Nájdete tu množstvo vzdelávacích kurzov z rôznych oblastí.

Dnes si predstavíme ďalší internetový portál zameraný na vzdelávanie. Khanova akadémia poskytuje vzdelávacie videá z rôznych predmetov. Obsahovo sa zameriava na výklad učiva od úplných základov, a preto je veľmi populárny medzi študentmi aj učiteľmi. V súčasnosti sa už používa na vyučovanie na niektorých amerických školách.

Ďalší web poskytujúci množstvo online prednášok pre vzdelávanie aj zábavu, ktorý si predstavíme, je TED. Slogan organizácie v preklade znie: myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť. Na rozdiel od univerzitných projektov sú prednášky určené aj pre laickú verejnosť - na pochopenie nie sú potrebné odborné vedomosti. Niektoré z nich vážne stoja za vypočutie.

Na pôde každej univerzity vzniká veľa zaujímavých prednášok. Mnohé z najprestížnejších univerzít už dlhšiu dobu svoje prednášky pre vzdelávacie účely nahrávajú a veľa z nich je dostupných na Internete. E-learning projekt s názvom Academic Earth je agregátor voľne dostupných prednášok určených na vzdelávanie.

Ako prvý projekt z kategórie webov poskytujúcich prednášky na vzdelávanie si predstavíme internetovú virtuálnu školu Coursera. Ide o snahu vytvoriť e-learning systém, ktorý napodobňuje klasický štýl učenia na univerzitách. K dispozícii sú elektronické online kurzy z rôznych zameraní. Ide o jednoduchý spôsob vzdelávania z pohodlia domova.

Pojem e-learning (elektronické vzdelávanie) je proces učenia, ktorý využíva informačné a komunikačné technológie. Nejde len o vzdelávanie na internete. Elektronické vzdelávanie je oveľa rozsiahlejšie a neustále sa rozširuje. Skúsme si aspoň v skratke zhrnúť, čo nám prinášajú technológie v oblasti elektronického vzdelávania a čo e-learning vlastne z...

Na internete možno nájsť množstvo užitočných stránok zameraných na elektronické vzdelávanie. Vďaka moderným technológiám už dnes nie je problém sledovať prednášky z najznámejších univerzít sveta online a úplne zadarmo. Vzdelávanie cez internet a e-learning už dávno začali konkurovať návštevám knižníc. Pozrime sa na niektoré weby, ktoré umožňujú vzd...