Štátnice na vysokých školách prebiehajú online

Kategórie: školstvo, vysoké školy, e-learning, správy

Štátne skúšky sú neodmysliteľnou súčasťou ukončenia štúdia na vysokej škole. A keďže štúdium v súčasnosti prebieha dištančnou formou, aj štátne skúšky (štátnice) prebiehajú v online priestore. Podobný prístup plánujú využiť viaceré školy aj pre realizáciu prijímačiek.

Historicky prvé online štátnice na Univerzite Komenského spustili na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Skúšajúca komisia sedí za prísnych hygienických okolností v miestnosti na fakulte, zatiaľ čo študentky a študenti v pohodlí svojej izby doma.

Hoci je pri skúšaní online formou náročnejšie zabezpečiť, aby študenti nemali možnosť podvádzať, isté opatrenia boli zavedené: študenti sú v priebehu skúšky vyzvaní, aby ukázali miestnosť aj pracovnú plochu. Technicky-zdatnejší jedinci však môžu nájsť spôsob, ako si nenápadne pomôcť. Skúšajúci sa toho zatiaľ neobávajú: „Nepredpokladám, že by ju zneužili na podvádzanie. Skúsený skúšajúci navyše niekoľkými otázkami zistí skutočné vedomosti študenta" myslí si Peter Jackuliak. Názory študentov na priebeh sú tiež pozitívne: „Študenti sú s touto formou skúšania spokojní. Svoje možno zohráva aj psychologický fakt, že sú doma“. Na UK zvolili nástroj MS Teams, v prípade STU službu Meet od Google (prémiová verzia nástroja Hangouts).

Priebeh štátnic sa nahráva, s čím študenti dopredu musia súhlasiť. A keďže je priebeh štátnej skúšky podľa zákona o vysokých školách verejný, toto platí aj pri online forme, takže si ich môže pozrieť ktokoľvek (pripojiť sa k videohovoru).

Možno nás nakoniec táto situácia posunie v oblasti skúšok a v budúcnosti budeme takúto formu využívať aj bežne.

Reportáž z UK

Zdroje: 

https://uniba.sk/

https://www.fa.stuba.sk/

tansy 10. 4. 2020 950
0 / 5 (hlasy: 0)

Diskusia k článku (0)