Články v kategórii: prednášky

V priebehu posledných týždňov sme pridali stovky nových vzdelávacích videí z rôznych oblastí. Najmä v súvislosti so súčasnou situáciou je digitálny vzdelávací odkaz veľmi užitočný, keďže vzdelávanie z domu neustále visí vo vzduchu.

Mnoho študentov nedokončí vysokú školu len preto, že majú nesprávne predstavy o štúdiu. Alebo nevedia, čo by sa mali na vysokej škole naučiť, čo by mala vyšoká škola učiť a ako by sa teda mali aj oni učiť. Úspešné zvládnutie štúdia na vysokej škole často súvisí s očakávaniami študenta a jeho schopnosťou prispôsobiť sa požiadavkám, ktoré škola kladi...

Polovica úspechu pri učení sú dobre spravené poznámky. Tvorba poznámok z učebného textu nie je žiadna veda, hoci ich málo študentov považuje za dôležité. Kto si však dokáže vypracovať vlastné kvalitné poznámky, učenie mu zaberie oveľa menej času. Nasledujúce rady sa týkajú tvorby vlastných poznámok - ako ručne písaných poznámok, tak aj elektronický...

Mnohí si isto všimli, že najlepšie známky nemusia mať tí najmúdrejší študenti, dokonca ani študenti s najvyšším IQ. Nad touto zvláštnosťou vo vzdelávaní sa zamýšľa psychologička Angela Lee Duckworth, ktorá sa rozhodla nájsť kľúč k úspechu, ktorý by pokračoval aj po škole.

Veľa ľudí sa sťažuje na svoju prácu aj napriek tomu, že si ju sami vybrali. V práci trávime veľkú časť života, a podľa toho by sme si ju mali aj vyberať. Čím to je, že je tak málo ľudí spokojných so svojou kariérou?

Dnes si predstavíme ďalší internetový portál zameraný na vzdelávanie. Khanova akadémia poskytuje vzdelávacie videá z rôznych predmetov. Obsahovo sa zameriava na výklad učiva od úplných základov, a preto je veľmi populárny medzi študentmi aj učiteľmi. V súčasnosti sa už používa na vyučovanie na niektorých amerických školách.

Ďalší web poskytujúci množstvo online prednášok pre vzdelávanie aj zábavu, ktorý si predstavíme, je TED. Slogan organizácie v preklade znie: myšlienky, ktoré sa oplatí šíriť. Na rozdiel od univerzitných projektov sú prednášky určené aj pre laickú verejnosť - na pochopenie nie sú potrebné odborné vedomosti. Niektoré z nich vážne stoja za vypočutie.

Na pôde každej univerzity vzniká veľa zaujímavých prednášok. Mnohé z najprestížnejších univerzít už dlhšiu dobu svoje prednášky pre vzdelávacie účely nahrávajú a veľa z nich je dostupných na Internete. E-learning projekt s názvom Academic Earth je agregátor voľne dostupných prednášok určených na vzdelávanie.

Ako prvý projekt z kategórie webov poskytujúcich prednášky na vzdelávanie si predstavíme internetovú virtuálnu školu Coursera. Ide o snahu vytvoriť e-learning systém, ktorý napodobňuje klasický štýl učenia na univerzitách. K dispozícii sú elektronické online kurzy z rôznych zameraní. Ide o jednoduchý spôsob vzdelávania z pohodlia domova.

Na internete možno nájsť množstvo užitočných stránok zameraných na elektronické vzdelávanie. Vďaka moderným technológiám už dnes nie je problém sledovať prednášky z najznámejších univerzít sveta online a úplne zadarmo. Vzdelávanie cez internet a e-learning už dávno začali konkurovať návštevám knižníc. Pozrime sa na niektoré weby, ktoré umožňujú vzd...

Ťažko by sme hľadali negatívnejší pocit, ako je strach. Strach môžeme prežívať tak intenzívne, že za okamih úplne zmení naše konanie a činnosti. Nič sa však nedeje bez dôvodu a aj strach má v našom živote zmysel. V čom môže byť pre nás prospešný a čo nás môže naučiť?

Každý jedinec je od svojho narodenia ovplyvňovaný dianím vo svojom okolí. Formovanie v skoršom veku je kľúčové a výrazne ovplyvňuje naše činnosti, myslenie, konanie, návyky a celkovo naše správanie. S pribúdajúcimi rokmi síce pribúdajú vlastné skúsenosti, ale učenie nových vecí sa stáva čoraz náročnejšie a vyžaduje viac úsilia. Ako je to ale s naši...